Index Vakbarát Hírportál

Az államfő sem tudta, hogy Szlovákia következő miniszterelnöke magyar

2023. május 19., péntek 15:27

A Sme munkatársának adott interjúban Ódor Lajos, Szlovákia új miniszterelnöke felidézte azokat a pillanatokat, amikor felkérték a szakértői kormány vezetésére.

Zuzana Kovacic Hanzelová a beszélgetés során megemlítette, hogy neki korábban nem is ugrott be Ódorról, hogy magyar nemzetiségű lenne, és úgy látja, a magyar újságírók örülnek annak, hogy magyar lett Szlovákia miniszterelnöke.

A hétfőn beiktatott kormányfő erre úgy reagált, soha nem foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy magyar, szerinte ez az oka annak, hogy sokan nem is tudnak róla.

Amikor Zuzana Caputová, Szlovákia köztársasági elnöke felkérte őt, hogy legyen a hivatalnokkormány vezetője, Ódor megkérdezte az államfőtől, hogy tudja-e, hogy ő magyar nemzetiségű.

Caputová bevallotta, hogy ezzel nem volt tisztában, és visszakérdezett, hogy tényleg így van-e. A közgazdász erre igennel felelt, írja a Paraméter. Caputová jó képet vágott a dologhoz, megjegyezve, hogy ez „jó, mert sokszínűséget jelent”.

Ódor Lajos pénteken reggel a Pátria Rádiónak is adott egy interjút, amiben reagált Robert Fico megjegyzésére. A korábbi háromszoros miniszterelnök nemrég Soros-bérencnek nevezte az új kormányfőt.

Nem Soros György fizet engem, én fizetem Soros Györgyöt

jelentette ki gúnyosan Ódor Lajos.

Rovatok