Index Vakbarát Hírportál

Leállt egy vezeték Magyarország és Ukrajna között, reagált az Energiaügyi Minisztérium

2023. május 19., péntek 07:49 | három hónapja frissítve

Csütörtökön leállt egy vezeték, amely Magyarország és Ukrajna között szállít elektromos áramot – számolt be az ukrán energiaügyi minisztérium.

A minisztérium a Telegramon közzétett bejegyzésben elsősorban arról számolt be, hogy az előző éjszakai bombázásokban találatok érték az elektromos hálózatot május 18-án, és ezért több mint 20 település maradt áram nélkül. Mint írták, az oroszok országszerte több mint 20 településre mértek csapást, köztük az elektromos hálózatok létesítményeire is, amelyek megrongálódtak.

Eközben pedig leállt egy olyan vezeték is, amely Magyarországot és Ukrajnát kötötte össze. 

A bejegyzésben azt írták, hogy utóbb kiderült: Magyarország oldalán keletkeztek károk a vezetékben, és már folyamatban van a javítás. Hogy pontosan hol vagy milyen jellegű kár történt, arra nem tértek ki, így azt sem tudni, hogy valamilyen meghibásodásról van szó, vagy szándékos károkozás történt-e. 

A vezeték leállásával kapcsolatban kérdéseket küldtünk az Energiaügyi Minisztériumhoz, a Külügyminisztériumhoz, valamint a magyarországi villamosenergia-rendszert irányító Mavir Zrt.-hez. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Feszült a helyzet az ukránokkal 

Mint ismert, az amerikai titkosszolgálatoktól kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyv szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar ipart is tönkretette volna. Zelenszkij indokként oroszpártiságra hivatkozott. A kijelentés 2023. február közepén hangzott el, a Julija Szvrjenko miniszterelnök-helyettessel tartott találkozón

ZELENSZKIJ AZT JAVASOLTA, „ROBBANTSÁK FEL” A MAGYARORSZÁGOT ELLÁTÓ BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉKET. 

Az Index ezzel összefüggésben külön energetikai elemzést tett közzé, amelyben a megkérdezett szakértők egyértelműen megállapították, hogy ha az ukrán elnök úgy döntene, hogy felrobbantja a Barátság vezetéket, akkor Magyarországon minden kőolaj-beszállítást átterelnének az Adria-vezetékre, ez pedig elméletileg a magyar finomítói igényt nagyrészt kielégítené.

Emellett a Mol vezetői nemrég közölték, hogy nem kívánnak közvetlenül tárgyalni az ukrán féllel, miután az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta megzsarolta a magyar olajipari vállalatot.

Reagált az Energiaügyi Minisztérium

Frissítés: az Energiaügyi Minisztérium megkeresésünkre az alábbi választ küldte: „Csütörtökön késő délelőtt a Kisvárda-Munkács 220kV távvezetéken következett be a háborús történésektől teljesen független üzemzavar. Kisvárda alállomás közelében egy szigetelő hibásodott meg, ilyen jellegű kiesések időnként előfordulnak a hálózaton.” Hozzátették:

A javítást azóta elvégezték, a vezeték működőképessége már a tegnapi napon helyreállt. A vezetéken kereskedelmi forgalom nem zajlik, a meghibásodás így a határ egyik oldalán sem befolyásolta az ellátást.

Az ukrajnai háború fejleményeit pénteken is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben.

Rovatok