Index Vakbarát Hírportál

Idézést kapott a BBC egy indiai bíróságtól

2023. május 22., hétfő 13:17

Egy dokumentumfilmben megkérdőjelezték az indiai miniszterelnök döntéseit a 2002-es gudzsaráti zavargások idején.

A delhi legfelsőbb bíróság idézést küldött a BBC-nek egy rágalmazási ügyben, amely az indiai média beszámolói szerint Narendra Modi indiai miniszterelnökről készült dokumentumfilm miatt indult, amely megkérdőjelezte a 2002-es gudzsaráti zavargások idején tanúsított viselkedését − írta meg a The Guardian

A rágalmazási per szerint az India: The Modi Question című, az év elején sugárzott dokumentum rontja India, az igazságszolgáltatás és a miniszterelnök hírnevét.

Az idézésre hónapokkal azután került sor, hogy indiai adóhivatalnokok februárban ellenőrzést tartottak a BBC delhi és mumbai irodáiban, miután az indiai kormány dühösen reagált a dokumentumfilmre.

A médiajelentések szerint a keresetet egy Gudzsarátban, Modi szülőállamában székelő nonprofit szervezet nyújtotta be. A BBC egyelőre nem reagált a lap megkeresésére.

A dokumentumfilm középpontjában Modi vezetési stílusa állt, amikor a nyugati Gudzsarát állam miniszterelnöke volt, ahol a 2002-es zavargások idején legalább 1000 embert öltek meg, többségükben muszlimokat. Aktivisták szerint az áldozatok száma ennek több mint kétszerese.

Modi tagadta a vádakat, melyek szerint nem tett meg mindent a zavargások megállításáért, és a legfelsőbb bíróság által elrendelt vizsgálat nem talált bizonyítékot a felelősségre vonásához. Az új vizsgálatot kérő beadványt a legfelsőbb bíróság tavaly elutasította.

A kormány elfogult „propagandadarabnak” nevezte a dokumentumfilmet, amelyet Indiában nem sugároztak, és megakadályozta az abból kivágott jelenetek megosztását a közösségi médiában.

A BBC korábban azt mondta, hogy „nem foglalkozik politikai befolyásolással”, és kiállt a dokumentumfilmhez készített riportja mellett.

Rovatok