Index Vakbarát Hírportál

Peking bekérette a japán nagykövetet

2023. május 22., hétfő 14:02

Szun Vej-tong kínai külügyminiszter-helyettes vasárnap bekérette Japán kínai nagykövetét, Hideo Tarumit a világ hét vezető ipari demokráciáját tömörítő G7 csoport vezetőinek hétvégi hirosimai találkozóján elhangzottak, a „Kínával kapcsolatos kérdésekben tanúsított hangulatkeltés” miatt – derül ki a kínai külügyi tárca vasárnap késő este kiadott közleményéből.

Szun Vej-tong szerint a G7 soros elnöki tisztséget betöltő Japán – a csúcstalálkozó résztvevőivel közös nyilatkozatokban és cselekedeteiben is – összejátszott más országokkal, hogy „beszennyezzék Kínát, támadást intézzenek ellene, durván beavatkozzanak Kína belügyeibe” – adta hírül az MTI.

Közös nyilatkozatukban a  G7 országai  aggodalmukat fejezték ki többek között a Tajvannal, a Kelet-kínai- és a Dél-kínai-tengeren kialakult feszültséggel kapcsolatban, valamint a hongkongi, hszincsiangi és tibeti emberi jogi helyzet miatt.

„A kínai fél határozottan elégedetlen, és határozottan ellenzi” Japán lépéseit, amelyek a miniszterhelyettes szerint sértik a nemzetközi törvények alapelveit, valamint a Kína és Japán közötti kapcsolatot szabályozó politikai dokumentumok szellemét, továbbá aláássák Kína szuverenitását, biztonságát és fejlesztési érdekeit. Japánnak ezért felül kell bírálnia a Kínával kapcsolatos nézeteit, és önálló stratégia mentén kellene kialakítania külpolitikáját, emellett „valóban konstruktív hozzáállással kell elősegítenie a kétoldalú kapcsolatok stabil fejlődését” – hangsúlyozta Szun Vej-tong. 

Hideo Tarumi japán nagykövet a külügyminiszter-helyettesnek adott válaszában természetesnek nevezte, hogy a G7 tagjai a közös érdekeik alapján hivatkoznak a csúcstalálkozón felmerülő kérdésekre, „miként tették a múltban, és teszik a jövőben is mindaddig, amíg Kína nem változtat hozzáállásán”.

Ha Kína azt követeli, hogy ne hivatkozzanak az aggodalomra okot adó kérdésekre, először pozitív lépéseket kellene tennie azok megoldása érdekében

– mondta Tarumi a bekéretéséről készült jegyzőkönyv szerint.

Rovatok