Index Vakbarát Hírportál

Nem várt támogatója érkezett Erdogan török elnöknek

2023. május 22., hétfő 18:41

A török elnökválasztás harmadik helyen végzett jelöltje megerősítette, hogy a vasárnapi második fordulóban Recep Tayyip Erdogant támogatja.

Sinan Ogan török nacionalista jelölt a török elnökválasztás első körében 5,2 százalékos támogatottságot szerzett – számolt be róla a Reuters.

A lap szerint a választás harmadik helyezettje hétfőn, egy ankarai sajtótájékoztatón

MEGERŐSÍTETTE, HOGY A KÖVETKEZŐ FORDULÓBAN RECEP TAYYIP ERDOGANT TÁMOGATJA KEMAL KILICDAROGLU ELLENZÉKI JELÖLTTEL SZEMBEN.

Sinan Ogan szerint Kemal Kilicdaroglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke „nem tudta meggyőzni a jövőről”, miközben Erdogan támogatása mellett fontos érv volt a terrorizmus elleni harccal folytatott küzdelem.

Elemzők szerint Ogan támogatása jól jöhet Erdogannak, ugyanakkor megoszthatja Ogan támogatóit is. 

Az elmúlt héten Ogan többször is egyeztetett mind Recep Tayyip Erdogannal, mind pedig az ellenzéki kihívójával,  Kemal Kilicdarogluval .

A vártnál jobban teljesített a török elnök

Ahogy az Index beszámolt róla, megtartották a török választások első fordulóját, ahol a szavazók egyszerre döntöttek a parlament összetételéről, illetve az elnök személyéről. 

A vártaknak megfelelően elég szoros lett mind az elnök-, mind a parlamenti választás Törökországban.

Erdogan a választás első, május 14-i fordulójában közel ötpontos előnyt szerzett Kemal Kilicdarogluval szemben.

A második fordulót két hét múlva, május 28-án rendezik meg.

A részvétel egyébként igen magas volt: a 64 millió szavazásra jogosult 87,2 százaléka járult az urnákhoz, azaz közel 55,4 millió szavazatot kell megszámolnia a választási bizottságnak.

Rovatok