Index Vakbarát Hírportál

Ellenőrzést vezet be India a gyilkos köhögéscsillapító szirupok miatt

2023. május 23., kedd 20:00

India kötelező tesztelést vezet be az exportra gyártott köhögéscsillapító szirupok esetében a gyógyszerekkel összefüggésben külföldön történt halálesetek miatt − közölte az indiai egészségügyi minisztérium kedden.

A most bejelentett kormányrendelet szerint június elsejétől minden exportra gyártott indiai köhögéscsillapító szirupnak rendelkeznie kell egy kormányzati laboratórium által kiállított tanúsítvánnyal, hogy külföldön értékesíthető legyen − írta meg az MTI. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elmúlt hónapokban több, Indiában gyártott köhögéscsillapító szirupot összefüggésbe hozott gambiai és üzbegisztáni gyermekhalálozásokkal. A 41 milliárd dolláros (14 ezer milliárd forint) indiai gyógyszeripar az egyik legnagyobb a világon, és elsődlegesen a fejlődő országokba szállítja termékeit.

A WHO három indiai vállalat köhögéscsillapító termékében talált elfogadhatatlan mennyiségű mérgező vegyületet, melynek fogyasztása halálos lehet. A szirupok Gambiában 70, Üzbegisztánban pedig 19 gyermek halálát okozhatták.

A köhögéscsillapító szirupok exportja ezentúl csak abban az esetben engedélyezett, ha rendelkeznek egy kormányzati laboratórium által kiállított tanúsítvánnyal, és hivatalosan bevizsgálták a külföldi értékesítésre szánt terméket

− közölte az indiai kereskedelmi minisztérium.

Indiában április végén a kormány ellenőrei rajtaütésszerű ellenőrzéseket az országban található gyógyszergyárakban, és megállapították hogy

a lakosság által szedett gyógyszerek három százaléka nem felel meg a szabványoknak.

Rovatok