Index Vakbarát Hírportál

Keményen visszaszóltak az ukránok Orbán Viktornak

2023. május 23., kedd 15:27

Nem mentek el szó nélkül Orbán Viktor miniszterelnök legfrissebb kijelentése mellett. Kijev úgy véli, a Kreml örülhet, amiért a magyar kormányfő felmentette őket a felelősség alól, de úgyis bebizonyosodik, hogy Orbán Viktornak nincs igaza.

Magyarország és Svédország politikai kapcsolatainak még javulnia kell ahhoz, hogy az északi állam NATO-tagságra vonatkozó kérelmét jóváhagyja a magyar parlament – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden a katari gazdasági fórumon. A miniszterelnök emellett arról is beszélt, hogy a háború eszkalációja helyett tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, mert az ukrajnai háborúban mindennap sok ember hal meg.

Orbán Viktor beszédében azt is elmondta, hogy szerinte a konfliktusban nem az a fő kérdés, hogy ki támadott meg kit, hanem hogy mi fog történni a következő reggel: újabb emberek fognak meghalni. A miniszterelnök szerint ezért először tűzszünetre van szükség, utána pedig el lehet kezdeni az új európai biztonsági rendszer megtárgyalását.

Bloomberg cikke szerint Orbán Viktor azt is elmondta, hogy szerinte Ukrajna nem nyerheti meg ezt a háborút Oroszország ellen.

Ha megnézzük a számokat, a környezetet és azt, hogy a NATO nem hajlandó csapatokat küldeni, akkor nyilvánvaló, hogy a csatatéren nincs győzelem szegény ukránok számára

– mondta a miniszterelnök.

Felmentette Moszkvát Orbán Viktor?

Kijev azonban most sem ment el szó nélkül a magyar kormányfő kijelentése mellett, szerintük Orbán Viktor „felmentette” Moszkvát a felelősség alól.

A Kreml örülhet: a magyar kormányfő felmentette Oroszországot az Ukrajna elleni agresszió felelőssége alól. Ugyanezek az európai politikusok tavaly még azt állították, hogy Ukrajnának nincs esélye 72 óránál tovább kitartani. Akkor is tévedtek, és most is tévednek

– fogalmazott Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő. Szerinte „azokkal ellentétben, akik azt szorgalmazzák, hogy ellenállás nélkül adjuk meg magunkat az ellenségnek, az ukránok addig fognak harcolni, amíg területüket teljesen fel nem szabadítják az orosz megszállás alól”.

Ez az egyetlen módja annak, hogy ne csak a békét állítsák helyre Ukrajnában, hanem egész Európa biztonságát is garantálják. Ezért kulcsfontosságú, hogy egyesítsük erőinket annak érdekében, hogy Ukrajnának minden rendelkezésére álljon, ami Oroszország vereségének felgyorsításához szükséges

– tette hozzá az ukrán diplomata közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Kummer János / Getty Images)

Rovatok