Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai nagykövet megsürgette a Mol vezérigazgatóját

2023. május 24., szerda 10:27

Hernádi Zsolttal, a Mol vezérigazgatójával folytatott megbeszélést David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

A diplomata a Twitteren számolt be arról, hogy a vállalat budapesti székházában találkozott a Mol vezérével. A bejegyzésben azt írta:

Fontos megbeszélést folytattam Hernádi Zsolttal és a Mol csapatával fontos energiaügyi kérdésekről, és arról, hogy Magyarországnak diverzifikálnia kell [energiaforrásait], el kell távolodnia az orosz energiától.

David Pressman az utóbbi hónapokban már utalt arra, hogy az Egyesült Államok szemét szúrja az, hogy Magyarország még mindig nem fordul el az orosz energiahordozóktól.

Míg más országok az orosz energiától való diverzifikáció mellett döntenek, addig Magyarország megduplázza a Gazprommal való kapcsolatát

– mondta pár héttel ezelőtt a nagykövet. Korábban megjelent sajtóértesülések szerint az Egyesült Álamok az energiapolitika terén azt is problémásnak tartja, hogy a paksi orosz beruházásról még mindig nem mondott le a magyar kormány.

A Molnak az utóbbi időben Ukrajnával is meggyűlt a baja az Oroszországból, a Barátság vezetéken érkező kőolaj miatt. A vállalat nemrég arra kényszerült, hogy egy előnytelen megállapodást kössön a horvátokkal, amiben a jelenlegi méltányos piaci árak többszörösét kell megfizetniük. Ennek következtében várhatóan drágulni fog az üzemanyag Magyarországon a következő időszakban. 

Rovatok