Index Vakbarát Hírportál

Keményen nekiment Orbán Viktornak az egyik legnagyobb európai ellensége

2023. május 24., szerda 12:58

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament belga képviselője a Twitter-oldalán osztotta meg, miként vélekedett Orbán Viktor kijelentéseiről. A magyar kormányfő egy lapon említette Adolf Hitler Németországát, valamint az Európai Uniót, ami több helyen is kiverte a biztosítékot.

A magyar kormányfő május 12-én pénteken, Veszprémben tartott beszédet a Tánc- és Mozgásművészeti Központ avatóünnepségén. A miniszterelnök beszédében elmondta, a nemzetállamok felett Róma bukása óta mindig ott lebegett egy álom, egy kísértés: újraegyesíteni, egy birodalomban összefogni Európát. Bizánc, Nagy Károly, Napóleon, Adolf Hitler más-más alapokon, de erről álmodozott.

Emiatt aztán nagyon sok kritikát kapott a magyar kormányfő, akit Ungváry Krisztián történész védett meg. 

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament belga képviselője a Momentum rendezvényén azonban élesen bírálta Orbán Viktort. Erről pedig egy videót is megosztott a Twitter-oldalán.

Orbán Viktor az európai politika egyik legbotrányosabb összehasonlítását tette, amelyet valaha hallottam, amikor Hitlert és az Európai Uniót hasonlította össze. Miközben mindenki tudja, hogy az EU éppen azért jött létre, hogy megőrizze a békét a kontinensen, hogy véget vessen a diktatúrának és a nácik kegyetlenségeinek Európában

– fogalmazott az EP-képviselő. 

Ungváry Krisztián szerint az elhangzott állítás történészi szemmel nem támadható, hiszen a miniszterelnök kihangsúlyozta, más-más alapon, de a felsoroltak mind európai egységről álmodoztak, s ezzel utal rá, hogy nem azonos minőségekről van szó, az pedig, hogy valaki diktatórikus alapon teremtette vagy próbálta megteremteni az egységet, nem cáfolja az alapállítást.

Hogyan szeretné megvédeni a magyar állampolgárok érdekeit, ha nem egy erős EU-s keretrendszerben

– tette fel e kérdést a politikus.

A felszólalás május 19-én, a Momentum által második alkalommal megrendezett Holnap Magyarországa Konferencián történt. Az eseményen Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője mellett felszólalt még Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök és az ALDE frakcióvezetője, valamint számos szakértő is.

A belga politikus legutóbb május 20-án kritizálta Magyarországot, miután az megvétózta az Ukrajnának szánt, 500 millió eurónyi támogatást.

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ megnyitóján 2023. május 12-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok