Index Vakbarát Hírportál

Guy Verhofstadt: Megdöbbentő látni, Orbán hová juttatja ezt a rezsimet

2023. május 20., szombat 10:57

Ismét bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt egyik leghangosabb kritikusa. A belga politikus nem először ad hangot véleményének, legutóbb az Ukrajnának szánt, több millió dolláros támogatás visszatartása miatt emelt szót a magyar kormányfővel szemben.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament képviselője legutóbb amiatt kritizálta Magyarországot, mert megvétózta az Ukrajnának szánt, 500 millió eurónyi támogatást. „Magyarország már megint Ukrajnát zsarolja, hagyni kellene Orbánt, hogy elhagyja az EU értékközösségét, Ukrajnát pedig mielőbb be kellene venni” – fogalmazott akkor a belga politikus.

Az aktív politizálástól épp visszavonulni készülő Guy Verhofstadt – aki nemrég Magyarországra látogatott – most újabb bírálatot fogalmazott meg Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben.

Mindig megdöbbentő látni, hogy Orbán hová juttatja ezt a rezsimet... És lenyűgöző látni, hogy a magyar barátok visszavágnak a demokráciáért, a szabadságért és az európai értékekért

– fogalmazott a politikus Twitteren megosztott bejegyzésében.

Orbán egyik legnagyobb európai kritikusa

Guy Verhofstadt számtalan alkalommal fogalmazott meg éles kritikát a magyar miniszterelnökkel szemben. A Pegasus-botrány idején azt írta, „növekszik egy diktatúra az Európai Unión belül”, miután kiderült, hogy Magyarországon hozzávetőlegesen 300 embert figyeltek meg az NSO izraeli cég kémszoftverével.

Tavaly novemberi tweetjében azt sürgette, hogy Orbán Viktor és Magyarország hagyja el az Európai Uniót, az ország helyére pedig Ukrajna lépjen be Volodimir Zelenszkij elnök vezetésével. Egy hónappal később hazaárulónak nevezte a kormányfőt, miután Orbán egy interjúban úgy vélekedett: 

fennáll a veszélye annak, hogy a háború még hosszú ideig, akár évtizedekig is eltart, ez azonban csak Amerikán múlik, hiszen a konfliktus addig tart, amíg pénzzel és fegyverekkel támogatják Ukrajnát.

Volt azonban olyan is, amikor Orbánnak akart üzenni, de tévedésből a Magyar Kétfarkú Kutya Párt plakátját nevezte felháborítónakVerhofstadt a bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány az Európai Unió ellen agitál ezeken a plakátokon, melyek azt állítják, hogy az uniós szankciók tönkreteszik a magyar gazdaságot. 

Rovatok