Index Vakbarát Hírportál

Reagált a kormány az Európai Parlament tervezett lépésére

2023. május 24., szerda 17:11

Az Európai Parlament (EP) minden ciklusában ott vannak a „Soros-univerzum” hasznos idiótái vagy provokatőrei – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerdán a közösségi oldalán.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az Európai Parlament a közeljövőben elfogadhat egy állásfoglalást arról, hogy Orbán Viktor kormánya alkalmatlan arra, hogy betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

Magyarország 2024 júliusától kezdve fél évig töltheti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Ez azonban sok diplomata szemét szúrja, az EP-ben pedig egy határozattal tiltakozhatnak a magyar soros elnökség ellen.

Népszava birtokába jutott a konkrét javaslat, amelyben a jogállamiság helyzetére hivatkozva kérdőjelezték meg, hogy Magyarország alkalmas-e a soros elnöki tisztségre. Azt írták, hogy a magyar kormány megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.

Volt Tavares, Sargentini, aztán Delbos-Corfield és Freund – elavultak, szánalmasak és nevetségesek

– írta Kovács Zoltán a Twitter-oldalán.

Az államtitkár egy képernyőmentést csatolt a bejegyzéshez Daniel Freund német EP-képviselő egyik korábbi üzenetéről, melyben azt írta, hogy ha Orbán Viktor 2024-ben átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, akkor az EP-nek meg kell fontolnia, hogy kitiltsa őt az uniós parlament épületéből. „Nem tárgyalunk autokratákkal” – írta Freund.

Varga Judit is reagált

„Az Európai Parlament ismét el akar venni valamit Magyarországtól. Nem is akármit. Az EP jövő héten ismét hazánk elleni állásfoglalásról fog szavazni, amelyben a 2024. második félévi magyar uniós elnökséget szeretnék megakadályozni” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Varga Judit igazságügyi miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, nem fogják hagyni, hogy elvegyenek egy ilyen lehetőséget az országtól. „Azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúan elfogadott határozatban döntötte el a Tanács. Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot” – mutatott rá Varga Judit.

Elmondása szerint a magyar kormány napi kapcsolatban áll a Tanács főtitkárságával, és készülnek a feladatra.

Rovatok