Index Vakbarát Hírportál

Irán bemutatta ballisztikus rakétájának egy új generációját

2023. május 25., csütörtök 13:16

Irán csütörtökön bemutatta Horramsahr ballisztikus rakétájának negyedik generációját, amelyet Haibárnak nevezett el − jelentette az IRNA hivatalos hírügynökség. Ennek hatótávolsága is kétezer kilométer, mint a korábbi generációé, és másfél tonnás robbanótöltetet képes célba juttatni.

A folyékony üzemanyag hajtotta, 13 méter hosszú rakéta a beszámolók szerint elődeinél pontosabban célba talál − közölte az MTI. 

A védelmi minisztérium repülőgépipari szervezetének (AIO) legújabb termékét egy ünnepség keretében mutatták be, amelyen a hivatalos iráni média közlése szerint részt vett Mohammad Reza Astiani miniszter is. A védelmi tárca vezetője a rakétaprogrammal kapcsolatban úgy nyilatkozott:

Irán ellenségeinek azt üzenik vele, hogy Teherán megvédi az országot és eddig elért eredményeit, barátainak pedig azt, hogy segíteni kívánják a regionális stabilitást.

Teherán annak ellenére folyamatosan fejleszti rakétaprogramját, különösen a ballisztikus rakétákat, hogy azt ENSZ-határozat korlátozza számára, amely büntetéssel fenyegeti a tiltott fejlesztésben részt vevő intézményeket, cégeket is. A nyugati országok rossz szemmel nézik az iráni rakétaprogramot, fenyegetést látnak benne, a teheráni kormányzat azonban többször hangoztatta, hogy csak védelmi célokat szolgál, az elrettentés eszköze.

Rovatok