Index Vakbarát Hírportál

Titkosított dokumentumokat mutogathatott illetékteleneknek Donald Trump

2023. május 27., szombat 08:15

Újabb vád növelheti a tétet a volt elnökkel szemben, miközben a nemzetbiztonsági anyagokról szóló vizsgálat a végéhez közeledik

A szövetségi ügyészeknek bizonyítékuk van arra, hogy Donald Trump titkos dokumentumokat mutatott meg másoknak az otthonában − jelentette csütörtökön a The Washington Post meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a The Guardian szerint. 

A fejlemény növelheti a tétet a volt elnök számára, mivel a kémkedési törvény alapján súlyos eljárásnak teszi ki őt.

Mindez ugyanis a nemzetbiztonsági anyagok szándékos közlését jelenti, azok egyszerű megőrzése helyett (amivel eddig Trumpot gyanúsították).

A dobozok mozgása a Mar-a-Lago, Trump floridai üdülőhelyének egyik raktárhelyiségében az ügyészek számára kulcsfontosságú volt, mivel Trump ügyvédje, Evan Corcoran arra a helyre koncentrált, amikor titkos dokumentumok után kutatott az ingatlanban. Corcoran nagyjából 40 titkos dokumentumot talált a raktárhelyiségben, és közölte az igazságügyi minisztériummal, hogy további iratok nem maradtak az ingatlanban.

EZ AZ ÁLLÍTÁS AZONBAN MEGKÉRDŐJELEZŐDÖTT, AMIKOR AZ FBI HÓNAPOKKAL KÉSŐBB 101 TITKOS DOKUMENTUMOT FOGLALT LE, TÖBBEK KÖZÖTT A SZÓBAN FORGÓ RAKTÁRHELYISÉGBŐL.

A különleges ügyész, Jack Smith központi kérdése az volt, hogy Trump kivitette-e, a titkos dokumentumokat a raktárhelyiségből, mielőtt Corcoran ott kutatott volna. Az ügyészek az elmúlt hetekben bizonyítékokat találtak arra is, hogy a Mar-a-Lagóban dolgozó alkalmazottak tavaly dokumentumokkal teli dobozokat vittek vissza a raktárhelyiségbe, egy nappal azelőtt, hogy az igazságügyi minisztérium tisztviselői odalátogattak volna. 

Trump tagadta a vádakat, bár védekezését azzal keretezi, hogy elnökként szinte korlátlanul joga van dokumentumok titkosságát feloldani. Ezt az érvelést az igazságügyi minisztérium semmisnek tekinti, mert valójában nemzetbiztonsági anyagok visszatartása miatt folyik ellene vizsgálat.

Trump szóvivője korábban azt mondta a nyomozásról:

Ez nem más, mint célzott, politikai indíttatású boszorkányüldözés Trump elnök ellen.

Nem Trump az egyetlen közszereplő, aki ellen nyomozás folyik titkos dokumentumok megőrzése miatt. Joe Bidenről és Mike Pence-ről, Trump alelnökéről is kiderült, hogy hivatalukból való távozásuk után is megőriztek iratokat.

Rovatok