Index Vakbarát Hírportál

Hiába a razziák, a német klímaaktivisták nem adják fel

2023. május 27., szombat 14:09

Visszájára sülhetett el a terve a bajor ügyészségnek, amely a napokban házkutatást tartott több radikális klímaaktivistánál: a házkutatásokra ugyanis az aktivisták az eddigi eszközeikkel reagáltak, demonstráltak. Németországban eközben vita indult, meddig számít egy tüntetés jogos politikai cselekvésnek, és mikor számít vandalizmusnak, mivel a klímaaktivisták a figyelmet minél grandiózusabb akciókkal próbálták felkelteni.

Mint arról az Indexen is beszámoltunk, a héten több német tartományban is házkutatást tartottak az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) több tagjánál. A klímaváltozásra többnyire utak blokkolásával és emlékművek, nagy értékű művészeti alkotások rongálásával felhívó szervezetet a bajor tartományi ügyészség már régóta vizsgálja – a razziák az után jöttek, hogy az ügyészség bűnszervezet létrehozásával és annak finanszírozásával gyanúsította meg a szervezetet.

A bajor főügyész, Reinhard Röttle a FAZ megkeresésére a razziát azzal indokolta, hogy a bíróságnak kell megvizsgálnia, hogy a Letzte Generation valóban egy bűnszervezet-e – Röttle szerint ugyanis a szervezet által gyűjtött adományokat bűncselekmények elkövetésére használják fel, ahogyan azért toboroznak tagokat, hogy ők később törvénybe ütköző akciókat hajtsanak végre – állítja.

Az ügyészség közleménye szerint az akció hét aktivistát érintett, őket a fenti bűncselekményekkel gyanúsítják, ugyanakkor jelenleg még nem vették őrizetbe őket. A házkutatásokkal egy időben a klímaaktivista szervezethez köthető bankszámlákat zároltak, pénzügyi iratokat foglaltak le, de nem definiált vagyontárgyakkal is ugyanez történt.

Az akcióban mintegy 170 rendőr vett részt: 15 ingatlant és üzlethelyiséget vizsgáltak át összesen hét tartományban. A bajor rendőrség még a szervezet internetes oldalát is elkobozta: aki szerdán a klímaaktivisták oldalára szeretett volna látogatni, azt a bajor rendőrség oldalára irányították át, ahol egy olyan közlemény volt olvasható, miszerint a Letzte Generation egy bűnszervezet.

Emiatt többen is kritizálták a rendőrséget, mivel a bíróság még nem döntött az ügyben, így jelenleg ezzel még csak vádolják a szervezetet.

A rendőrség végül egy közleményben elismerte hibáját. Az NDR kérdésére a rendőrség szóvivője azt nyilatkozta, hogy jelenleg még csak „a kezdeti gyanú merült fel”, hogy a többnyire fiatalokból álló Letzte Generation bűnszervezet lehet. Jelenleg egyébként aki megpróbálja megnyitni a klímaaktivisták oldalát, továbbra is a bajor rendőrség oldalára kerül, ugyanakkor a bűnszervezetes közlemény helyett egy 404-es hibakóddal „az oldal nem található” üzenet várja az internetezőket.

A hatóságok egyébként emellett a szervezet pénzügyeit is vizsgálják – az nyílt titoknak számít, hogy a kaliforniai székhelyű Climate Energy Fund pénzzel támogatja a szervezetet. A Letzte Generation saját bevallása szerint 2002-ben 902 ezer eurót gyűjtött össze, amiből 535 ezret el is költött – ebből százezer eurót az úttorlaszokhoz és a különböző akcióikhoz használt eszközökre fordítottak –, ugyanakkor azt állítják, a fennmaradásukhoz további támogatások szükségesek.

A Letzte Generation szerint ők most erősebbek, mint valaha

A razzia nagy sajtóvisszhangot kapott, azt a legtöbb német lap kiemelten kezelte a szerdai nap folyamán, de még csütörtökön is címlapon foglalkoztak az üggyel – a FAZ például még egy rövid portrécikket is közölt a bajor ügyészről, akinek a kedvezményezésére történtek a razziák.

A héten történt események kapcsán a szervezet egyik aktivistája az ARD reggeli műsorában úgy nyilatkozott, hogy a házkutatások miatt nem fognak leállni, és ugyanúgy folytatják az eddig megszokott tüntetéseiket. Mint fogalmazott, a demonstrációjukat és különböző akcióikat nem szórakozásból csinálják. Emellett azt is állította, hogy

a razziák nyomán megnőtt az érdeklődés irántuk, és a taglétszámuk is bővül.

Az időközben másik oldalra átköltözött szervezet emellett azt állítja, csak a rendőri fellépés óta eltelt 24 órában összesen 162 ezer euróval, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 60,4 millió forinttal támogatták őket – a céljuk, hogy ennek kicsivel kevesebb mint a dupláját, 300 ezer eurót gyűjtsenek össze.

A Twitteren egy kicsit részletesebben tárgyalták a házkutatásokat. Azzal kapcsolatosan azt írták, ezek megrémisztik őket, de ettől nem állhatnak meg. Emellett azzal vádolták az Olaf Scholz vezette szövetségi kormányt, hogy a „klímapokolba” vezetik az országot, és az életük mellett ezúttal már a szabadságukat és a demokráciát is veszélyeztetik.

A házkutatások után egyébként több városban is tüntetni hívták az embereket – szerdán a razziákat leginkább érintő Münchenben és Berlinben több százan, míg Lipcsében közel kétszáz ember vonult utcára, hogy így tiltakozzanak, amiért szerintük a német állam bűnözőként kezeli őket.

Merz szerint bűnözők, az FDP klímaügyi vitát kér, a Zöldek hallgatnak

Az ügy a német politikára is hatással van. Friedrich Merz, a kereszténydemokrata CDU pártelnöke az RTL-en a FAZ beszámolója szerint arról beszélt, hogy szerinte az aktivisták

bűnözők, nem pedig beszélgetőpartnerek.

Kiemelte, fontos a tüntetéshez való jog, és szerinte a rövid ideig zajló, figyelemfelkeltő útblokádok is elfogadható eszközök, ugyanakkor nyomatékosítva kijelentette: szerinte a demonstrációk nem okozhatnak kárt mások tulajdonában – példaként utakat, autókat, műemlékeket és emléktáblákat említett –, mivel az már bűncselekménynek számít, aminek szerinte semmi köze az egyébként jogszerű tüntetésekhez. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy szerinte bűnszervezet-e a Letzte Generation, csak annyit felelt: erről nem neki kell döntenie.

Ennél kicsit megengedőbb hangnemben beszélt az aktivistákról Johannes Vogel, a liberális FDP elnökhelyettese. Az ARD reggeli műsorában a klímavédelemről szóló egészséges vita fontosságáról értekezett, ugyanakkor az aktivistáknak odaszúrva arról beszélt, hogy az akciók csak elidegenítik az embereket a szövetségi kormány által vállalt klímacéloktól.

Azonban a házkutatásokat a demonstrálókat korábban lehülyéző SPD-s Olaf Scholz, illetve a zöld Robert Habeck nem kommentálta.

A szociáldemokraták közül a párt főtitkára, Kevin Kühnert beszélt a dpa német hírügynökség egyik podcastjában. A főtitkár ebben arról értekezett, hogy szerinte a klímaaktivisták hiába próbálták radikálisan átalakítani a klímavédelemről szóló párbeszédet, annak a közbeszédre semmilyen pozitív változása nem volt. Emiatt azt ajánlotta a Letzte Generation tagjainak, vizsgálják meg a jelenlegi helyzetüket, majd a gondolatát arra futtatta ki: elképzelhető, hogy az aktivizmus rossz oldalán állnak, ha az akcióik ellenére nem sikerül az átlagemberek gondolkodását a klímavédelemről megváltoztatni.

A sajtóhírek szerint az 500–750 aktív tagból – illetve demonstrációkhoz ad hoc csatlakozó tüntetőkből – álló Letzte Generation egyébként nemcsak akciókkal próbálja felhívni a figyelmet a klímaváltozásra, hanem konkrét követeléseik is vannak: ilyen például az autópályákon óránként 100 kilométeres sebességkorlát bevezetése vagy a kilenceurós, egész országra kiterjedő tömegközlekedésre szóló bérletek. Emellett egyik fő céljuk egy civilekből álló szervezet létrehozása is, ami azt vizsgálná, hogy Németország jó úton jár-e ahhoz, hogy 2030-ig elérjék a klímasemlegességet.

(Borítókép: Rendőrök oszlatják az Utolsó Nemzedék által szervezett tüntetést 2023. május 22-én. Fotó: Fabrizio Bensch / Reuters)

Rovatok