Index Vakbarát Hírportál

A legmagasabb szintű harci készültségben marad a szerb hadsereg

2023. május 27., szombat 20:02

Alekszandar Vucsics elnök már korábban elrendelte a hadsereg legmagasabb készültségi szintjét, miután újabb összetűzések alakultak ki Koszovóban. A szerb erők vezérkari főnökét felhatalmazták, hogy megvédje a Koszovóban élő szerbeket.

Pénteken a hadsereg legmagasabb készültségi szintjét rendelte el Alekszandar Vucsics szerb elnök azt követően, hogy zavargások törtek ki Koszovóban és Metohijában. Az április 23-i, előrehozott koszovói választások az ország északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, javarészt szerbek lakta területeken.

A szerbek bojkottálták a választásokat, ezért Zvecsánnak albán polgármestere lett, amit a helyi szerbek nem fogadtak el. A koszovói biztonsági erők péntek délelőtt körülzártak több szerb önkormányzatot. A helyiek összecsaptak a könnygázt bevető rendőrökkel, sőt lövések is eldördültek. A Koszovóban élő szerbek több helyen úttorlaszokat állítottak fel.

A feszültség miatt szombaton ismét összeült a Nemzetbiztonsági Tanács.

Az ülést követően közölték, hogy a szerb fegyveres erők a legmagasabb szintű harci készültségben maradnak.

A közleményben hangsúlyozták, hogy a KFOR és a NATO nem végezte el az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata és a kumanovói egyezmény által előírt feladatát – írja a Szabad Magyar Szó

Milan Mojsilovics vezérkari főnököt felhatalmazták, hogy közvetlen kapcsolatot létesítsen a KFOR-egység parancsnokával, hogy kísérletet tegyen arra, hogy a KFOR és a NATO Koszovóban állomásozó erői ellássák az ENSZ-dokumentumokban előírt feladatokat, és megvédjék a Koszovóban élő szerbeket.

A nemzetbiztonsági tanács ülésén Alekszandar Vucsics államfő mellett jelent volt Ana Brnabics kormányfő, Milos Vucsevics védelmi miniszter, a vezérkari főnök, a belügyminiszter és a hírszerzés vezetője is. 

Minden eshetőségre felkészültek

Ivica Dacsics külügyminiszter a Szerbiai RTV műsorában azt mondta, Vucsics elnök nem azért fokozta a hadsereg harckészültségét, mert beavatkozásra készül, hanem azért, hogy mindenre felkészüljenek – írja a Pannon RTV

Ott támadnak, ami a szerb nép fennmaradásának alapja Észak-Koszovóban, ez pedig az általunk fenntartott önkormányzat. Nem vegyes lakosságú településekről van szó, hogy azt mondják, vannak itt albánok is. Ha jól emlékszem, csak tizenhárom szerb szavazott az úgynevezett választásokon. És most van néhány új tanácsos és önkormányzati elnök vagy polgármester, mi már az elején mondtuk, hogy ez a lépés hatalmas konfliktusokat okozhat, és figyelmeztettük a nemzetközi közösséget, hogy ez meg fog történni

– mondta a külügyminiszter, aki szerint csak a szerbek higgadtsága miatt nem történt komolyabb incidens. 

(Borítókép: Koszovói rendőrök az önkormányzat épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 27-én. Fotó: Georgi Licovszki / MTI / EPA)

Rovatok