Index Vakbarát Hírportál

Egy jótékonysági hajó közel 600 menekültet mentett meg Olaszországnál

2023. május 28., vasárnap 18:33

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) jótékonysági szervezet által üzemeltetett hajó szombaton közel 600 illegális bevándorlót mentett ki egy túlzsúfolt, bajba jutott hajóról Szicília szigeténél − közölte a csoport.

„A háromórás művelet után az 599 túlélő, köztük nők és gyerekek már biztonságban vannak a fedélzeten [...], és az orvosi csapat gondoskodik róluk” − írta az MSF, közölve, hogy a Geo Barents nevű hajója éppen kiképzési tevékenységet végzett, amikor a mentéshez hívták.

Az MSF szerint a bevándorlókat az olasz hatóságok által kijelölt déli kikötőben, Bariban fogják partra tenni, és hozzátette, hogy körülbelül 40 órát vesz igénybe a kikötő elérése − írta meg a Reuters

A jótékonysági szervezetek bírálták Giorgia Meloni olasz kormányát, amely keményen fellép az illegális bevándorlással szemben, mondván, hogy gyakran túl messze jelöli ki a kikötőket azoktól a területektől, ahol a mentések zajlanak.

Idén eddig több mint 47 ezer migráns partra szállását regisztrálták Olaszországban, ami a belügyminisztérium adatai szerint több mint 18 ezer volt a 2022-es év hasonló időszakában.

Rovatok