Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap kiderül, mi lesz Erdogan török elnök sorsa

2023. május 28., vasárnap 06:58

Vasárnap tartják Törökországban a köztársaságielnök-választás második fordulóját, amelyen Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.

Második forduló azért szükséges, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Ma már csak a legjobban szereplő két jelölt méretteti meg magát − közölte az MTI. 

Törökországnak az állami statisztikai hivatal legfrissebb, 2023 februárjában közölt adatai szerint csaknem 85,3 millió lakosa van. Voksolásra helyi idő szerint reggel 8 órától (közép-európai idő szerint 7 órától) 17 óráig (közép-európai idő szerint 16 óráig) lesz lehetőség.  A külföldön élő és választásra regisztrált törökök számára május 20. és május 24. között volt lehetőség a szavazólapok leadására.

Az első fordulót Erdogan nyerte meg a szavazatok 49,52 százalékával. Kilicdaroglu a szavazatok 44,88 százalékát szerezte meg.

Erdogant a Nép Szövetsége pártszövetség, míg Kilicdaroglut a hatpárti Nemzet Szövetsége támogatja. Ezenkívül Erdogan támogatására szólított fel a héten az államfőválasztás harmadik helyezettje, Sinan Ogan bevándorlásellenes politikus, aki május 14-én 5,17 százalékot kapott. Kilicdaroglu mellett pedig a napokban tette le a voksot a bevándorlóellenes Győzelem Pártja, amely a parlamenti választáson 2,23 százalékhoz jutott.  Május 14-én parlamenti választást is tartottak az országban, de az egyfordulós volt. 

Recep Tayyip Erdogan 2003 és 2014 között az ország miniszterelnöke volt, 2014-től államfő. Kilicdaroglu 2010 óta a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek, tilos az alkoholfogyasztás

Helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órakor (közép-európai idő szerint 7 órakor) Törökország-szerte megnyíltak a szavazóhelyiségek az elnökválasztás második fordulójában, amelyben Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással. A második fordulóban csaknem 50 ezren először élhetnek a voksolás lehetőségével.

Az 1961 óta érvényben lévő választási törvény értelmében 18 óráig az összes sajtóorgánumban tilos lesz magára a választásra, valamint annak eredményére vonatkozó mindennemű hír, találgatás és megjegyzés közzététele. 18 és 21 óra között a médiumok kizárólag a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által kiadott információkat hozhatják nyilvánosságra.

A sajtóra vonatkozó korlátozásokon túl vasárnap reggel 6 órától éjfélig szintén tilos lesz az alkoholtartalmú italok eladása és nyilvános fogyasztása.

Az éttermek is csak ételeket szolgálhatnak fel. Ezenfelül zárva tartanak a szórakozóhelyek, a bárok, a kocsmák, de a teázók, a kávézók, a mozik és még az internetkávézók is. Továbbá a rendőrökön és a közrend védelmével egyéb módon megbízottakon kívül más nem tarthat magánál fegyvert. Este 18 óráig pedig még esküvőt sem szabad tartani, de 18 és 24 óra között is csak a felsorolt tilalmak betartásával.

Rovatok