Index Vakbarát Hírportál

Újabb országokat fenyeget az éhínség

2023. május 29., hétfő 14:58

Az ENSZ friss jelentése szerint 22 országban alakulhat ki élelmezési bizonytalanság, közülük Szudánt, Haitit, Burkina Fasót és Malit veszélyezteti leginkább az éhínség.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP), valamint Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kiemelte: azonnali segítségre van szükség, hogy enyhítsenek a felsorolt országokban élők szenvedésein.

Korábban Afganisztánt, Nigériát, Szomáliát, Dél-Szudánt és Jement nevezték meg azon országokként, ahol a legrosszabb a helyzet az élelmezés biztonsága terén.

A WFP és a FAO által összeállított jelentés további 22 országot emel ki mint veszélyeztetett helyzetben lévő térségeket, ahol bármikor kialakulhat élelmezési bizonytalanság.

A jelentés figyelmeztet arra is, hogy az év közepére várható El Nino időjárási jelenség vélhetően klimatikus nehézségeket is okoz, tovább nehezítve a veszélyeztetett országokban élők élelmezését – számolt be az MTI.

Csü Tung-jü, a FAO főigazgatója felszólította a mezőgazdasági szektorokat, dolgozzanak ki hosszú távú megoldásokat, melyek az élelmezési bizonytalanság problémájának a valódi okait kezelik.

Az eddigi megoldások már nem elégségesek

– tette hozzá.

Cindy McCain, a WFP vezetője leszögezte: ha nem nyújtanak „azonnali, valódi segítséget” az embereknek  – a többi között a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban  – katasztrofális következményekkel kell számolni.

„Nemcsak arról van szó, hogy világszerte nő majd az éhezők száma, hanem az éhezés is minden eddigieknél nagyobb méreteket ölt majd” – jelentette ki.

Rovatok