Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is a legmagasabb szintű harci készültségben marad a szerb hadsereg

2023. május 29., hétfő 14:51

A szerb hadsereg a legmagasabb szintű harci készültségben marad – jelentette be hétfőn Milos Vucsevics szerb védelmi miniszter.

„A Szerb Hadsereg készen áll bármilyen felsőbb parancs végrehajtására, de abban a reményben, hogy politikai megoldás születik” – tette hozzá a tárcavezető.

Szerinte a Kosovo Force (KFOR), azaz a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei a koszovói rendőrséget védik.

Megjegyezte, hogy a négy polgármesterből ketten el sem fogadták az amerikai nagykövet meghívását, amit úgy értelmeztek, hogy Albin Kurti pártjának tagjai nem akartak tárgyalóasztalhoz ülni.

A szerb hadsereg nem akar tárgyalni

A kérdésre, miszerint mit tesz majd a szerb hadsereg, a védelmi miniszter a következőt mondta:

Nem a hadsereg dolga a tárgyalás, az ő dolga az, hogy megvédje a területeit és a légteret. Azért van teljes harci készültség, hogy ne vízzel, szendvicsekkel és takarókkal várjuk a szerbeket Jarinjenél. Hogy azok, akiknek kell, tudják, hogy vannak vörös vonalak, és nem ismétlődhet meg 1995. augusztus 5-e vagy 2004 márciusa és májusa. Ez ma már nem az a Szerbia

– idézte Vucsevicset a Szabad Magar Szó.

Pénteken a hadsereg legmagasabb készültségi szintjét rendelte el Alekszandar Vucsics szerb elnök azt követően, hogy zavargások törtek ki Koszovóban és Metohijában. Az április 23-i, előrehozott koszovói választások az ország északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, javarészt szerbek lakta területeken.

A szerbek bojkottálták a választásokat, ezért Zvecsánnak albán polgármestere lett, amit a helyi szerbek nem fogadtak el. A koszovói biztonsági erők péntek délelőtt körülzártak több szerb önkormányzatot.

A helyiek összecsaptak a könnygázt bevető rendőrökkel, sőt lövések is eldördültek. A Koszovóban élő szerbek több helyen úttorlaszokat állítottak fel.

Mint azt korábban megírtuk, hétfőn a KFOR egységei is kivonultak az észak-koszovói zavargások helyszíneire.

A koszovói szerbek azt követelik, hogy a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

Albin Kurti miniszterelnök azonban annak ellenére, hogy a múlt hét végén több külföldi diplomata is a helyzet rendezését kérte tőle, a közösségi médiában vasárnap azt írta: a megválasztott polgármesterek minden állampolgár ügyeit figyelembe veszik majd.

A KFOR hétfőn közölte: megnövelte jelenlétét a szerbek lakta észak-koszovói önkormányzatokban azért, hogy biztosítsa minden koszovói közösség számára a biztonságos környezetet és a szabad mozgást. Egyben mindkét felet arra kérte, hogy tartózkodjon a helyzet további elmérgesítésére alkalmat adó tevékenységektől, emlékeztetett az MTI.

Rovatok