Index Vakbarát Hírportál

Rendkívül feszült a helyzet Koszovóban, bevetették a NATO békefenntartóit

2023. május 29., hétfő 09:54

Hétfő reggel egy koszovói település, Zubin Potok önkormányzati épülete előtt megjelentek a Kosovo Force (KFOR), azaz a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei. A konfliktus miatt több utcát lezártak és az oktatás is szünetel.

A KFOR mellett a koszovói rendőrség különleges egységei is a helyszínre érkeztek – számolt be a Kosovo Online. Hozzátették, hogy a KFOR járőrei lezárták az autóforgalom elől azokat az utcákat, amelyek az épülethez vezetnek, így a helyszínt csak gyalogosan lehet megközelíteni. Minderről videó is készült. 

A lap beszámolója szerint két másik településnél, Leposavicnál és Zvecannál is demonstrációt tartottak a koszovói szerbek, az előbbi helyen egy szögesdrótot is kifeszítettek a városháza épülete köré. A fokozott rendőri jelenlét miatt hétfőtől az iskolák és az óvodák is zárva tartanak mindaddig, amíg a kialakult feszültség nem enyhül.

Könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen

Zubin Potok lakóit felháborította, hogy a település a KFOR blokádja alá került. A koszovói rendőrség munkatársai szerint nyugtalanító a helyzet – ezt már a szerb novosti.rs írta a történtekről. 

A lap szerint a helyi szerbek reggel tömegesen gyülekeztek az önkormányzat épülete előtt, majd megpróbáltak bejutni. A rendőrök már a bejáratnál megállították őket, és többször is könnygázt használtak ellenük – tették hozzá.

Ez utóbbit a koszovói köztévé is elismerte, bár ők – a koszovói rendőrség közleménye alapján – azt írták, hogy először a demonstrálók kezdték el dobálni könnygázgránátokkal a fegyvereseket, és erre adtak „megfelelő” választ a rendőrök.

A legmagasabb készültségi szintet rendelték el pénteken a szerb hadseregnél

Ahogy az Index is beszámolt róla, pénteken a legmagasabb készültségi szintet rendelte el a hadseregnél Aleksandar Vucsics, miután zavargások törtek ki Koszovóban. 

Az április 23-i, előrehozott koszovói választások az ország északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, javarészt szerbek lakta részeken. 

A szerbek bojkottálták a választásokat, ezért Zvecsánnak albán polgármestere lett, amit a helyi szerbek nem akartak hagyni.

A koszovói biztonsági erők péntek délelőtt körülzártak több szerb önkormányzatot. A helyiek összecsaptak a könnygázt bevető rendőrökkel, sőt lövések is eldördültek. A Koszovóban élő szerbek több helyen úttorlaszokat állítottak fel.

Rovatok