Index Vakbarát Hírportál

Bizarr látvány: méregzöld lett a velencei csatorna vize

2023. május 29., hétfő 06:56

Fluoreszkáló zöld festék került Velence központi vízi útjába, a hatóságok vizsgálatot indítottak a jelenség okának felderítésére. A helyi sajtó szerint a rendőrség úgy véli, környezetvédelmi aktivisták állnak a jelenség mögött.

Zöldes színben fluoreszkált a velencei Canal Grande vize a Rialto hídnál vasárnap. A helyi hatóságok vízmintákat gyűjtöttek, és azonnali vizsgálatot indítottak az ügyben. 

CNN közölte: egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta a furcsa jelenséget. A La Nuova Venezia című helyi napilap viszont azt írta, hogy

a rendőrség környezetvédelmi aktivisták ellen nyomoz az ügyben.

Olaszországban az utóbbi időben számos műemlékeket festettek be a környezetvédők, legutóbb faszénkorommal színezték feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva. 

Az MTI emlékeztetett arra is: nem ez az első eset, hogy zöldre váltott a Canal Grande vizének színe. 1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész festette zöldre a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennále alkalmával, így kívánva felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A korábbi esetektől eltérően most egyetlen aktivista csoport sem állt elő követelésekkel a Velencében történtek kapcsán.

Rovatok