Index Vakbarát Hírportál

Júniusban lövi fel első kémműholdját Kim Dzsongun

2023. május 30., kedd 07:52

Az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea közölte, hogy befejezte első katonai kémműholdjának fejlesztését, és Kim Dzsongun jóváhagyta a kilövés végső előkészületeit.

Észak-Korea júniusban fellövi első katonai felderítőműholdját az amerikai katonai tevékenységek megfigyelésére − jelentette kedden a KCNA állami csatorna.

A KCNA hírügynökség által közölt nyilatkozatában Ri Pjong Csol, a kormányzó Munkáspárt Központi Katonai Bizottságának alelnöke elítélte az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlatait, amelyek nyíltan megmutatják „vakmerő agressziós törekvéseiket” − közölte a Reuters.

Az amerikai és dél-koreai erők az elmúlt hónapokban különböző gyakorlatokat hajtottak végre, köztük a múlt héten a legnagyobb közös éleslövészetet, amelyek korábban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak. 

Ri szerint a gyakorlatok megkövetelik, hogy Phenjan rendelkezzen olyan „eszközökkel, amelyek képesek valós időben információkat gyűjteni az ellenség katonai cselekményeiről”.

Átfogóan mérlegelni fogjuk a jelenlegi és jövőbeli fenyegetéseket, és gyakorlatba ültetjük az átfogó háborús elrettentő eszközök megerősítését

− fogalmazott.

A közlemény nem határozta meg a pontos indítási időpontot, de Észak-Korea értesítette Japánt a május 31. és június 11. közé tervezett indításról, ami arra késztette Tokiót, hogy riadóztassa ballisztikus rakétavédelmi rendszerét.

Japán közölte, hogy minden olyan lövedéket lelő, amely a területét fenyegeti.

Észak-Korea műholdindításai olyan technológiát alkalmaznak, amely szinte azonos és kompatibilis a ballisztikus rakétákhoz használt technológiával, és függetlenül az Észak-Korea által használt megjelöléstől, úgy véljük, hogy a most tervezett is ballisztikus rakétatechnológiát használ

− mondta kedden Hirokazu Matsuno japán kabinetfőtitkár.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn azt mondta, hogy minden olyan észak-koreai kilövés, amely ballisztikus rakétatechnológiát használ, beleértve a műhold pályára állítására használtakat is, több ENSZ-határozatot sért.

Ez a kilövés lenne a legújabb az északiak fegyvertesztjei sorában, beleértve egy szilárd hajtóanyaggal működő interkontinentális ballisztikus rakéta múlt havi tesztjét. Elemzők szerint a műhold javítani fogja Észak-Korea megfigyelési képességét, lehetővé téve, hogy háború esetén pontosabban csapjon le a célpontokra.

(Borítókép: API / Gamma-Rapho / Getty Images)

Rovatok