Index Vakbarát Hírportál

Készen van Kim Dzsongun első kémműholdja, hamarosan pályára állítják

2023. május 17., szerda 07:21

Elemzők szerint Észak-Korea Oroszország vagy Kína segítsége nélkül képtelen lenne műholdas felderítést végezni. Kim Dzsongun kijelentette, hogy a kémműhold kész és a tervezett időben pályára is állítják.

 Kim Dzsongun meglátogatta azt az üzemet, ahol az ország történetének első kémműholdját megépítették. A koreai állami hírügynökség szerint az utolsó ellenőrzések után a műhold készen áll, hogy pályára állítsák. 

Egy hónappal ezelőtt Kim Dzsongun azt nyilatkozta, hogy a műhold építése befejeződött, és zöld utat adott a pályára állításának. Az észak-koreai diktátor bejelentése azt követően történt, hogy Phenjan kilőtt egy új, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétát, ami jelentős áttörést jelent az ország fegyverkezési programjában – írja a Guardian

Kim Dzsongun azzal vádolta az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy fokozták az általa „konfrontatívnak” tartott lépéseket Észak-Korea ellen, és kijelentette, hogy országa élni fog az önvédelemhez való jogával.

Kim ezzel egy időben jóváhagyta az előkészítő bizottság jövőbeli cselekvési tervét. A katonai felderítőműhold kifejlesztésének kulcsfontosságú az ország védelmi projektjében, amelyet még 2021-ben vázolt fel az észak-koreai vezető.

Dél-koreai szakértők kételkednek a kémműholdprojekt sikerében, mondván, rossz minőségű képek vannak csak az állítólagos műholdról. Phenjan nem közölte a kémműhold indítási időpontját, de Kim Dzsongun kijelentette, hogy a tervezett időben pályára állítják

Elemzők szerint Phenjan Oroszország vagy Kína segítsége nélkül képtelen lenne műholdas felderítést végezni. 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán a dél-koreai parlamentben tartott beszédében kijelentette, hogy országa kész növelni a katonai szerepvállalást a regionális biztonságot fenyegető veszélyek enyhítése érdekében, beleértve az Észak-Korea felől érkező fenyegetéseket is.

Rovatok