Index Vakbarát Hírportál

Kijevben megmondták, miben bűnös Magyarország

2023. május 30., kedd 06:22

Európában senki nem fogja engedni, hogy Magyarország lassítsa az uniós szankciós politikát – jelentette ki Olekszij Kuscs közgazdász és pénzügyi elemző, akit a 11. szankciós csomag lehetséges blokkolásáról kérdeztek.

Magyarország vagy Görögország számára a szankciók elsősorban lehetőséget jelentenek arra, hogy az EU-tól bizonyos gazdasági kedvezményeket kapjanak, vélekedett a szakértő – írja az uatv.ua nevű hírportál.

Az elemző szerint több olyan ország is van, amely segít Oroszországnak kijátszani a szankciókat. Név szerint Kínát, Törökországot, Örményországot és Izraelt említette, utóbbi szerinte csak bizonyos mértékig tesz Moszkva kedvére.

Aztán vannak olyan európai országok, amelyek »szankciós licitálással« próbálnak némi kedvezményt kicsikarni az Európai Uniótól. Magyarország elsősorban ebben bűnös. Most Görögország is csatlakozott ehhez a politikához. Magyarország több milliárd eurót nyert energiahatékonysági programokra, amikor aláírta és csatlakozott az orosz olaj- és energiahordozókkal összefüggő szankciós csomaghoz. Most ugyanez a játék megy a színfalak mögött. Úgy gondolom, hogy megpróbálnak majd további támogatásokat kicsikarni az EU-tól. Szerintem gyorsan találnak majd megoldást

– zárta gondolatmenetét a közgazdász.

Az EU szerint igenis működnek a szankciók

Az EU az Oroszország elleni 11. szankciócsomagba több mint 90 olyan vállalatot fog bevonni világszerte, amelyek bizonyítottan segítenek kijátszani a már érvényben lévő korlátozásokat – közölte néhány nappal ezelőtt Ursula von der Leyen.

Az Európai Bizottság elnöke szerint a szankciók igenis működnek. A 11. csomagban elsősorban a korábbi büntetőintézkedések betartatására összpontosítanak, és meg akarják akadályozni azok kijátszását – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nukleáris ágazatra vonatkozó büntetőintézkedéseket is sürgetett. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy amennyiben javaslat születik a nukleáris ipar szankcionálására, azt Magyarország-ellenes javaslatnak fogják tekinteni, és meg fogják vétózni.

A 11. szankciós csomag miatt Szijjártó Péter nemrég szóváltásba keveredett Brüsszelben. Annalena Baerbock német külügyminiszter arról beszélt, nem világos, hogy az OTP milyen szerepet játszik Oroszország ukrajnai háborújában – közölte több névtelenséget kérő forrás a brüsszeli Politico cikke szerint.

A magyar bank azután került a diplomaták radarjára, hogy Magyarország jelezte: Budapest addig nem hagyja jóvá a 11. szankciós csomagot és az Ukrajnának szánt segélycsomagot, amíg Kijev le nem veszi a magyar pénzintézetet az általa vezetett „háborús szponzorok” listájáról.

Orbán Viktor miniszterelnök többször is elmondta, hogy véleménye szerint rossz a szankciós politika. „A szankció nem jó. Nem támogatjuk őket, de nem lehet mindig vétózni, mert az szétveri  az unió közösségét” – fogalmazott decemberben a kormányfő.

Rovatok