Index Vakbarát Hírportál

Az Atomenergia-ügynökség több vitás kérdést rendezett Teheránnal

2023. május 30., kedd 14:30

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és Teherán rendeztek több, az iráni nukleáris létesítményekkel kapcsolatban korábban felmerült vitás kérdést − jelentette kedden az IRNA iráni állami hírügynökség.

Tavaly közzétett jelentésében a NAÜ felemlítette, hogy Irán három, korábban be nem jelentett létesítményében − a marivániban, a varaminiben és a turkuzábádiban − nukleáris anyagok nyomát találták.

Az IRNA mellett a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség is azt közölte, az egyeztetések közben kitértek a NAÜ azon korábbi aggodalmára is, mely szerint az egyik helyen a NAÜ ellenőrei 83,7 százalékra dúsított uránrészecskék nyomaira bukkantak, ami nagyon közel áll a fegyvergyártáshoz szükséges minőséghez − közölte az MTI.

A hírügynökségek szerint a NAÜ lezárta az erről szóló vizsgálatot. Az ügynökség a tervek szerint a héten nyújtja be az Iránról szóló negyedéves jelentését.

Teherán márciusban egyezett bele abba, hogy több iráni nukleáris létesítményben ismét bekapcsolják a megfigyelőkamerákat és gyakrabban fogadjanak nemzetközi ellenőröket.

Iráni médiaértesülések szerint azonban az újonnan felszerelt kamerák jelenleg nincsenek bekötve.

Az iráni nukleáris létesítményekben a 2015-ben Bécsben aláírt atomalku rendelkezései értelmében szereltek fel megfigyelő kamerákat, amelyeket azonban tavaly eltávolítottak. A bécsi atomalku rendelkezett arról, hogy az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé teszik a Teheránnal szemben hozott nyugati szankciók feloldását. Az Egyesült Államok azonban 2018-ban kilépett a megállapodásból, az amerikai szankciók ismételten életbe léptek, és erre válaszul Teherán is visszavonta a megállapodásban vállalt egyes korlátozásait.

Rovatok