Index Vakbarát Hírportál

Leváltották a japán kormányfő fiát a miniszterelnöki titkárság éléről

2023. május 30., kedd 11:43

Túl sokat bulizott a miniszterelnöki rezidencián a japán kormányfő fia, nem lett jó vége a dolognak. Kisida Sotaro távozik pozíciójából, már az utódja is megvan.

Japánban leváltották a kormányfő fiát a miniszterelnöki titkárság éléről, miután a miniszterelnöki rezidencián partikat rendezett − adta hírül kedden a The Guardian című brit napilap weboldala. Kisida Sotarót a miniszterelnök, Kisida Fumio személyi asszisztense, Jamamoto Takajosi követi tisztségében.

A kormányfő hétfő este kiemelte: fia viselkedése összeegyeztethetetlen volt a pozíciójával. Macuno Hirokazu kabinetfőtitkár szintén elítélte a történeteket, és leszögezte, mindent megtesznek azért, hogy a rezidenciát többé ne használhassák fel „illetéktelen célokra”. Kisida Fumio legidősebb fia, Sotaro közfelháborodást kiváltó partijáról a Sukan Bunsun című hetilap jelentetett meg fotókat, melyeken az látható, hogy a mintegy tízfős társaság a rezidencia vörös szőnyeggel leterített lépcsőjén pózol, az újonnan beiktatott kabinetek csoportképeit karikírozva.

A lap megjegyzi, hogy a fotókon Sotaro középen áll, ami hagyományosan a kormányfő helye. Más, decemberben készült fotókon a mulatozó társaság sajtókonferenciát parodizál. Elemzők szerint Kisida Sotaro botránya rossz fényt vethet a miniszterelnökre is, akinek népszerűségi indexe a G7-ek májusi, Hirosimában rendezett csúcstalálkozója után indult emelkedésnek.

Nem ez volt az első eset, hogy Kisida Sotaro bírálatok kereszttüzébe került: januárban, amikor apját kísérte el nagy-britanniai és franciaországi hivatalos útjára, a japán sajtó azért bírálta, mert magáncélokra használta a delegáció gépkocsijait. Kisida Sotaro 2020 óta dolgozik apjával, aki azt mondta, fiát „személyisége és jó meglátásai” miatt vette alkalmazásába. Az ellenzék viszont nepotizmussal vádolja a kormányfőt. Japánban nem ritka, hogy a képviselők fiai maguk is képviselők lesznek egy idő után, s a szigetország politikai életében a politikusok gyerekei maguk is politikai karriert futnak be – mutat rá a The Guardian az MTI szerint.

Rovatok