Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbítják a tűzszünetet Szudánban

2023. május 30., kedd 07:19

A harcban álló felek hétfőn abban állapodtak meg, hogy meghosszabbítják öt nappal az egy hete tartó tűzszünetet. A hosszabbítás célja, hogy időt adjon a humanitárius segélyezésre, az alapvető szolgáltatások helyreállítására, valamint egy tartósabb meghosszabbítás megvitatására.

Május 22-től egyhetes tűzszünetről állapodtak meg a harcoló felek Szudánban. Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai erők (RSF) képviselői – szaúdi és amerikai közvetítéssel – hétfőn 

megállapodtak az ingatag tűzszünet öt nappal történő meghosszabbításáról.

„A hosszabbítás időt nyújt majd a további humanitárius segélyezésre, az alapvető szolgáltatások helyreállítására, valamint egy tartósabb meghosszabbítás megvitatására is” – derült ki az amerikai–szaúdi nyilatkozatból.

A hétfői bejelentést megelőzően Washington és Rijád is pellengérre állította a szudáni konfliktus szereplőit az eredetileg hétfőn lejáró fegyvernyugvás folytonos megszegése miatt.

A harcok április 15-i kitörése óta a szudáni orvosok szövetsége szerint

legalább 866 civil vesztette életét és ezrek sebesültek meg.

A szervezet szerint ugyanakkor félő, hogy az áldozatok valós száma ennél jóval magasabb lehet.

A konfliktus hat hete alatt 1,4 millióan hagyták el otthonukat, további több mint háromszázezren a szomszédos országokba menekültek az ENSZ szerint. Kartúm és több más lakott térség háborús övezetté vált.

Vasárnapi közleményében a közvetítői szerepet vállaló Szaúd-Arábia és Egyesült Államok szóvá tette, hogy a hatályos tűzszünet ellenére a hadsereg továbbra is légicsapásokat mér az RSF-re, míg utóbbi milícia tagjai fosztogatnak és a polgári lakosok házaiban rendezkednek be. Mindeközben üzemanyag, pénz, humanitárius segélyek és egy humanitárius konvojhoz tartozó járművek tűnnek el mind a hadsereg, mind az RSF által ellenőrzött térségekben.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) hétfőn közölte, hogy a nehézségek ellenére már szombaton megkezdték a fővárosban, Kartúmban és a tőszomszédságban lévő Omdurmánban az élelmiszercsomagok szétosztását több mint 12 ezer rászorulónak nyújtva támogatást. A harcok kitörése óta ez az első alkalom, hogy a WFP tudott élelmiszert osztani a harcok sújtotta városokban – írta az MTI.

Rovatok