Index Vakbarát Hírportál

Kínai hadsereg: Egy amerikai felderítő repülőgép szándékosan behatolt a kínai haditengerészet gyakorlóterületére

2023. május 31., szerda 15:17

A kínai hadsereg szerdán közölte, hogy egy amerikai felderítő repülőgép május 26-án szándékosan behatolt a haditengerészet gyakorlóterületére, hozzátéve, hogy a lépés súlyosan aláássa a térség békéjét és stabilitását.

A kínai haditengerészet több hajójának rutinkiképzése alatt az amerikai hadsereg egyik RC-135-ös felderítő repülőgépe szándékosan behatolt a Dél-kínai-tengeren található gyakorlótérbe − írta a kínai déli parancsnokság szóvivője szerdai közleményében.

Hivatalosan is felszólítjuk az amerikai felet, hogy hatékonyan fogja vissza haditengerészeti és légi erejét a frontokon, szigorúan tartsa be a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat és megállapodásokat, és előzze meg a tengeri és légi baleseteket

− hangsúlyozta a kínai katonai szóvivő közleménye, amit azt MTI ismertetett.

Mint azt megírtuk, a Pentagon kedden azt közölte, hogy egy kínai vadászgép „szükségtelenül agresszív manővert” hajtott végre egy amerikai katonai repülőgép közelében múlt héten a Dél-kínai-tenger felett. Az amerikai indo-csendes-óceáni parancsnoksága videófelvételt is közzétett az incidensről, amely állításuk szerint múlt pénteken készült, amikor Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter éppen a térségbe tartott.

Rovatok