Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mitől lett méregzöld a velencei csatorna vize

2023. május 31., szerda 06:55

Szokatlan látvány fogadta az embereket Velencében, amikor zöldre változott a Canal Grande vize a Rialto hídnál vasárnap. A helyi hatóságok vízmintákat gyűjtöttek, így kiderült, hogy mi okozta a víz színének elváltozását.

A La Repubblica olasz napilapnak adott interjúban Maurizio Vesco, a Regionális Környezetvédelmi Ügynökség munkatársa úgy fogalmazott, hogy a korai elemzések alapján a zöld foltot valószínűleg a fluoreszcein nevű, szintetikusan előállított szerves vegyület okozta – közölte a BBC.

Mint írták, ez egy ártalmatlan festék, amelyet a víz áramlásának megfigyelésére használnak.

A szakember hozzátette, hogy a vegyület szokásos adagja egy kanálnyi festékpor, azonban a Canal Grande vizének nagymértékű elszíneződése arra utal, hogy körülbelül 1 kilogramm anyag kerülhetett a csatornába. 

Az interjúban Maurizio Vesco elmondta, hogy nem tudja elképzelni, hogy véletlenül engedett ekkora mennyiségű anyagot valaki a csatornába.

Környezetvédelmi aktivisták ellen nyomoznak

Ahogy az Index beszámolt róla, a rendőrség környezetvédelmi aktivisták ellen nyomoz a velencei Canal Grande vizének elszíneződése miatt.

Olaszországban az utóbbi időben számos műemlékeket festettek be a környezetvédők, legutóbb faszénkorommal színezték feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva. 

Nem az első eset, hogy a Canal Grande vize zöldre változott

1968-ban Nicolás García Uriburi argentin művész festette zöldre a csatorna vizét fluoreszkáló zöld festékkel a 34. Velencei Biennále alkalmával. Az akcióval a környezetvédelem fontosságára akarta felhívni a figyelmet, A korábbi esetektől eltérően most egyetlen aktivista csoport sem állt elő követelésekkel a Velencében történtek kapcsán.

Rovatok