Index Vakbarát Hírportál

Hiába Donald Trump minden próbálkozása, nem tudja átverni az FBI-t

2023. június 1., csütörtök 09:10

Donald Trump egyik mar-a-lagói alkalmazottját kihallgatták, miután kiderült, tavaly júniusban segített dokumentumokkal teli dobozokat mozgatni a Donald Trump ingatlanáról készült megfigyelési felvételek kormányzati követelésével kapcsolatos magatartásáról – közölte egy, a volt elnök titkos anyagok kezelésével kapcsolatos, a szövetségi nyomozást ismerő személy a Washington Posttal.

Az alkalmazott júniusi és júliusi cselekedetei felkeltették Jack Smith különleges ügyész nyomozóinak figyelmét, akik éppen azt próbálják kideríteni, hogy Trump vagy a hozzá közel álló személyek rejtegettek-e valamit. Törekedtek-e az igazságszolgáltatás akadályozására az esküdtszéki idézéssel szemben, ami követeli, hogy minden titkosítottnak minősített dokumentumot adjanak vissza a szövetségi kormánynak.

A The Washington Post korábban arról számolt be, hogy az alkalmazottat többször is kihallgatták a nyomozók, miután videófelvételen látták, amint segít egy másik Trump-tanácsadónak, Walt Nautának dobozokat pakolni egy mar-a-lagói raktárhelyiségbe 2022. június 2-án.

Ez egy nappal azelőtt volt, hogy az igazságügyi minisztérium egyik vezető tisztviselője az FBI ügynökeivel együtt megérkezett, hogy az idézés alapján titkos anyagokat gyűjtsön össze.

A hatóságok megvizsgálták a július közepén történteket is egy másik idézéssel kapcsolatban, amely az ingatlanon lévő biztonsági kamerák felvételeit kereste. A nyomozást ismerő személy szerint az alkalmazott ekkoriban beszélgetést folytatott a telephely egyik informatikusával arról, hogyan működnek a biztonsági kamerák, és mennyi ideig maradnak a képek a rendszerben.

Az alkalmazott később azt mondta a nyomozóknak, hogy a beszélgetés ártatlan volt, és nem arról szólt, hogy megpróbált elrejteni valamit a hatóságok elől, sőt állítása szerint, akkor még nem is tudott a vizsgálatról vagy az idézésről – a vizsgálatot ismerő másik személy szerint.

Bosszús volt Trump

Donald Trump tanácsadói szerint a volt elnököt bosszantották a tavaly nyári beszélgetések arról, hogyan kezeljék a videófelvételeket kereső idézéseket. Végül a biztonsági kamerák felvételeit átadták a nyomozóknak.

A titkos dokumentumok ügye egyike annak a négy büntetőjogi vizsgálatnak, amelyek a volt elnököt érintik, aki a 2024-es republikánus elnökjelöltségre is pályázik. Smith külön vizsgálja Trump és belső köre magatartását a 2020-as elnökválasztás eredményeinek megakadályozására irányuló erőfeszítésekkel kapcsolatban.

Ugyanígy jár el Fulton megye kerületi ügyésze is. Trump ellen pedig New Yorkban vádat emeltek a 2016-os választások alatti hallgatási pénzfizetésekkel kapcsolatos üzleti feljegyzések meghamisításának vádjával.

A titkos dokumentumok vizsgálatát ismerő személyek szerint Smith csapata lezárta a nyomozati munka nagy részét, és úgy véli, hogy az obstrukciós magatartás néhány különálló epizódját tárta fel – bár az, hogy ezek az esetek büntetőjogi vádakat eredményeznek-e, nem világos.

(Borítókép: Donald Trump 2023. április 27-én. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)

 

Rovatok