Index Vakbarát Hírportál

Fontos csúcsértekezletek, fontos vezetők nélkül

2023. június 1., csütörtök 09:47

A vasárnap harmadjára megválasztott török elnököt is várták az európai közösség kisinyovi csúcsértekezletére, Recep Tayyip Erdogan azonban az utolsó pillanatban lemondta részvételét. Ezzel egyidejűleg a pozsonyi biztonsági konferencián elmarad a szerb elnök és a koszovói miniszterelnök párbeszéde.

Az Európai Politikai Közösség, az EPC az Ukrajna ellen indított háború után jött létre azzal a szándékkal, hogy a kontinens szolidaritását fejezze ki Oroszországgal szemben. A moldovai csúcsértekezlet immár a második, és ezen az Európai Unió 27 tagországa mellett más nemzetek is képviseltetik magukat, összesen több mint negyvenen.

Kisinyovba várják mások mellett a briteket és a nyugat-balkáni országok vezetőit is.

Annyi bizonyos, hogy Törökországot nem az újraválasztott elnök fogja képviselni – ezt a Politico szerint a szervezésben részt vevő tisztviselők erősítették meg. A 69 éves Erdogan várhatóan pénteken mutatja be új kabinetjét, amelynek beiktatását másnapra tervezik.

Az EPC nyitótalálkozóját tavaly Prágában tartották. A török elnök azon megjelent, de a csúcstalálkozót lezáró vacsorán szócsatába keveredett görög kollégájával, Kiriákosz Micotákisz akkori miniszterelnökkel, aki a minapi választásokon nem szerzett abszolút többséget, így egyedül nem tudott kormányt alakítani.

A kisinyovi csúcsot megelőzően az európai vezetők a pozsonyi biztonsági konferencián találkoztak, de nem jelent meg mindenki. Alekszandar Vucsics szerb elnök két napja, a koszovói zavargások után mondta le részvételét, és arra hivatkozott: „népével és katonáival” marad. Albin Kurti koszovói kormányfő is vonakodott a szlovák fővárosba utazni, végül azonban megjelent, de a párbeszéd a két vezető között elmaradt.

Elszalasztottuk a lehetőséget, hogy meghallgassuk a kelet-európai uniós országokat

Vlagyimir Putyin elnök tavaly Ukrajna lerohanásával felébresztette a NATO-t – ezt mondta a pozsonyi GlobSec találkozón a francia elnök. Emmanuel Macron egyúttal felszólította a Nyugatot, hogy az orosz invázióval szembeni küzdelemben „kézzelfogható és hiteles” biztonsági garanciákat nyújtson Ukrajnának.

Elismerte, hogy 2019 decemberében kemény szavakkal illette a NATO-t, és felidézte, hogy akkoriban „agyhalottnak” nevezte a nyugati védelmi szövetséget.

„Vlagyimir Putyin a legsúlyosabb áramütéssel rázta fel” – tette hozzá, és leszögezte, hogy Ukrajna „ma Európát védi”, ezért a Nyugat érdeke, hogy Kijev biztonsági garanciákat kapjon a NATO-tól.

A „régi Európa” és az „új Európa” a francia elnök szerint nem lehet megosztott

– így utalt a nyugat- és kelet-európai uniós tagok közötti tartós nézeteltérésekre, például Oroszországgal kapcsolatos kérdésekben. „Egyesek szerint elszalasztották a lehetőséget, hogy csendben maradjanak. Mi pedig elszalasztottunk egy lehetőséget, hogy meghallgassuk őket. Ennek véget kell vetni” – jelentette ki, és tapsot kapott érte.

Macron Jacques Chirac egykori francia elnök megjegyzésére utalt, aki szerint azok a kelet-európai országok, amelyek 2003-ban az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellé álltak a Franciaország és Németország által ellenzett iraki invázióban, elszalasztottak egy „remek lehetőséget arra, hogy csendben maradjanak”.

A MEGJEGYZÉS AKKORIBAN SOKKOLTA A SEMMIBE VETT KELET-EURÓPAI ORSZÁGOKAT, ÉS NAGYBAN HOZZÁJÁRULT AZ EU ÉS LEGÚJABB TAGJAI KÖZÖTTI TARTÓS BIZALMATLANSÁGHOZ, AMELY OROSZORSZÁG 2022. FEBRUÁRI UKRAJNAI INVÁZIÓJA ÓTA ISMÉT FELERŐSÖDÖTT.

Az agressziót követően az unió keleti országai, például Lengyelország, bírálta Macront, amiért nyitva tartja a kommunikációs csatornákat Putyinnal. A francia elnök hetekkel az invázió előtt tett látogatást a Kremlben, hogy megpróbálja lebeszélni Putyint Ukrajna megtámadásáról.

A kelet-európai kormányok bírálták Macron 2022 júniusában tett nyilatkozatát is, miszerint fontos, hogy ne „alázzák meg” Oroszországot, holott a francia elnök egy, az ukrán győzelmet követő békerendezésről beszélt, és óva intett attól, hogy megismétlődjön az 1919-es versailles-i szerződés, amely az első világháború végén brutális feltételeket szabott Németországra.

Macron pozsonyi beszéde „éles retorikai változást” jelent az ukrajnai háború kezdetén tanúsított álláspontjához képest – jegyezték meg a kommentátorok. Egyikük megállapította, hogy most „nagyon keményvonalas” Oroszországgal szemben.

(Borítókép: Miroslav Wlachovsky szlovák (b2) Alexander Schallenberg osztrák (j2) és Jan Lipavsky cseh külügyminiszter (j) részt vesz a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórum egyik panelbeszélgetésén Pozsonyban 2023. május 29-én. Fotó: MTI / EPA / GLOBSEC)

Rovatok