Index Vakbarát Hírportál

A magyar katonák olyan helyzetbe kerültek Koszovóban, hogy akár lőfegyvert is használhattak volna

2023. június 1., csütörtök 07:49

Harangozó Tamás MSZP-s politikus szerint akár lőfegyvert is használhattak volna a Koszovóban megsérült magyar katonák, de nem tették, ami a helytállásukat bizonyítja. A politikus úgy tudja, hogy Koszovóban marad a magyar kontingens. A Mi Hazánk azt javasolja, haza kéne hozni a magyar katonákat. A frakcióvezető-helyettes azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a konfliktusnak nincs katonai megoldása, ezért politikai nyomásra van szükség.

Mint arról már beszámoltunk, a Koszovóban megsérült magyar katonákról tett közzé képeket a köztársasági elnök. Novák Katalin meglátogatta a már idehaza lábadozó katonákat, és a hadsereg főparancsnokaként személyesen is megköszönte a helytállásukat.

A Magyar Szocialista Párt Országgyűlési Frakciócsoportjának frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás az ATV Híradójának azt mondta, 

a katonák olyan helyzetbe kerültek, hogy akár lőfegyvert is használhattak volna, de nem tették, ami a helytállásukat bizonyítja.

A képviselő ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a magyar külügyminiszter éppen a hétvégén kampányolt Belgrádban Szerbia jelenlegi elnöke mellett.

A politikus szerint nem kizárható, hogy „ugyanazok előtt mondott beszédet Szijjártó Péter pénteken, akik egyébként néhány nappal később ütötték-vágták, vagy akár konkrétan bombát dobtak a magyar katonákra”. A politikus úgy tudja, hogy Koszovóban marad a magyar kontingens.

Szerb nyelven mondott beszédet Szijjártó Péter

A remény Szerbiája elnevezéssel rendezték meg Belgrádban az államfő támogatására összehívott nagygyűlést, amelyen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető szerb nyelven tartotta meg beszédét, amelyben többek között arról beszélt, „testvéri népként tekint a szerbekre. Ez nem mindig volt így. A közös történelem számos megpróbáltatás elé állított minket, sokszor ellenségként tekintettünk egymásra.”

Szijjártó Péter arra is kitért, Vucsics vezetésével Szerbia úgy bánik a vajdasági magyar közösséggel, hogy az követendő példaként szolgál az egész világ számára, a magyarok pedig hálásak ezért.

Mi Hazánk: politikai nyomásra van szükség

A Mi Hazánk azt javasolja, hogy hozzák haza a magyar katonákat a koszovói katonai misszióból, és tegyék nyilvánossá a külföldön szolgáló katonák számát és a küldetések költségeit. Novák Előd azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a konfliktusnak nincs katonai megoldása, ezért politikai nyomásra van szükség.

Magyarország részéről a politikai nyomás az lehet, hogy megmondjuk, hogy eddig és ne tovább, bár képesek vagyunk a feladatot végrehajtani, ahogy ezt be is bizonyították a hősiesen helytálló honvédjeink, de Magyarországnak nincs keresnivalója ebben a konfliktusban, ez nem a mi háborúnk, nem a mi polgárháborúnk

– fogalmazott Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke.

Az előrehozott választások hatalmas felháborodást keltettek

Az április 23-i, előrehozott választások Koszovó északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, javarészt szerbek lakta részeken. A szerbek bojkottálták a választásokat, így eshetett meg, hogy Zvecsánnak albán polgármestere lett, aki pénteken kezdte volna meg munkáját, ezt azonban a helyi szerbek nem hagyták neki.

Erre válaszul kivonultak a koszovói rendőrség különleges egységei, könnygázzal és sokkolóbombákkal megfékezve a tömeget. Ezt látva Szerbia elnöke és a fegyveres erők parancsnoka, Alekszandar Vucsics a legmagasabb készültségi szintet rendelte el a hadseregnél.

A zavargások hétfőre sem csillapodtak, reggel a koszovói Zubin Potok önkormányzati épülete előtt alakult ki összetűzés a KFOR, azaz a koszovói NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő egységei és a szerb tüntetők között.

19 magyar katona sérült meg

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfő esti közlése szerint több mint húsz magyar katona sérült meg a koszovói Zvecsán településen tömegoszlatási feladatok közben, heten közülük súlyosan.

A Magyar Honvédség közösségi oldalán közölte, hogy hétfőn késő este egy kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgép indult el a helyszínre Kecskemétről.

A KFOR későbbi jelentésében arról tájékoztatott, 30 békefenntartó sebesült meg az észak-koszovói Zvecsánban a hétfői zavargások közben.

A sebesültek között 11 olasz és 19 magyar katona van, többségük rögtönzött robbanószerkezetektől (IED) szenvedett égési sérüléseket, illetve csonttöréseket, valamint három magyar katonát meglőttek. A sebesültek egyike sincs életveszélyes állapotban.

Rovatok