Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor kijelentésével ismét kihúzta a gyufát Kijevnél

2023. június 2., péntek 12:16

Orbán Viktor pénteki kijelentése, miszerint a jelenlegi körülmények között „vérfürdő ellentámadást indítani”, kiverték a biztosítékot Ukrajnában. Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint a magyar kormányfő abszurd álláspontja sérti az EU értékeit és a nemzetközi jogot. Mint írta, ha a magyar miniszterelnök valóban aggódik az emberi életek miatt, akkor hívja fel „barátját, Vlagyimir Putyint”, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából. Ebben az esetben ugyanis véget érne a háború.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorának egyik vendége volt, ahol többek között szóba került Magyarország 2024-es költségvetése, az infláció, a török elnökválasztás és az orosz–ukrán konfliktus is.

A háborúhoz szorosan köthető szankciócsomagokról azt mondta, az ukrajnai konfliktusnak vannak nyertesei és vesztesei, de a legnagyobbat azok szenvedik, akiknek meghalnak a hozzátartozói. „Keleten a helyzet változatlan, a háború durva fázisba lépett.”

Orbán szerint Nyugaton mindenki lelkes az ukrán ellentámadás miatt

A miniszterelnök az interjúban reagált arra is, hogy a közelmúltban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta egyik interjújában, hogy háborúban állunk Oroszországgal. A kormányfő szerint elment az esze a baloldali politikusoknak, amikor azt mondják itthonról, a karosszékből, hogy háborúban állunk Oroszországgal. Orbán Viktor megfogalmazása szerint ilyenkor „kinyílik a bicska az ember zsebében”.

Hozzátette azt is, „Magyarország nincs benne a háborúban, kívülről nézzük ezt. Közvetlen veszélyt jelent ránk, de nem vagyunk benne”. Szerinte „mindenki lelkes Nyugaton az ukrán ellentámadást illetően”, azonban „ha támadok, akkor háromszor akkora a veszteségem, mint annak, aki védekezik” – mondta.

Ilyen körülmények között vérfürdő ellentámadást kezdeni. Még ezelőtt kell tűzszünetet kezdeményeznünk. Politikában a legnagyobb kihívások egyike a saját korábbi hibád beismerése. Olyan mértékig lovalták bele magukat abba, hogy a háborút nyugati támogatással, harcokkal meg lehet nyerni, hogy erről az ösvényről nagyon nehéz lesz letérniük

– fogalmazott a kormányfő.

Az ellentámadás Ukrajna „kötelező és igazságos feladata”

Ez volt az a mondat, ami hatalmas felháborodást keltett az ukránok körében, Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója terjedelmes poszttal reagált rá a Twitteren. Mint írta: „Orbán Viktor abszurd álláspontja ismét demonstratív módon sérti az Európai Unió értékeit és általában a nemzetközi jogot. Ez Európa szándékos megalázása és Oroszország terrorista akcióinak elnézése. Ez az agresszor szándékos igazolása és bátorítása Ukrajna/Európa további rombolására.”

Podoljak szerint itt az ideje annak, hogy Magyarország végre felismerje, hogy Ukrajna az ellentámadással visszaszerzi területeit és népét, ami „kötelező és igazságos feladata”.

Ha a magyar miniszterelnök valóban aggódik az áldozatok miatt, akkor hívja fel »barátját, Putyint«, és kérje meg, hogy vonja ki az orosz fegyveres erőket Ukrajna nemzetközileg elismert határairól. És akkor vége a háborúnak. Nincs több áldozat

– fogalmazott Podoljak, aki szerint a háború befejezésének előfeltétele a megszálló fegyveres erők és felszereléseik teljes kivonása.

Hallott valaki ilyen felhívást Orbántól, amelyet Oroszországnak címzett?

– tette fel a kérdést bejegyzése végén.

„Ne ássa alá az Európai Unió egységét”

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő Facebook-oldalán reagált arra, hogy „Magyarország miniszterelnöke az ukrán ellentámadás kezdete előtt kijelentette, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség”.

Mint azt tisztázta, az ukrán fél világosan felvázolta álláspontját: „békés tárgyalások csak az orosz csapatok teljes kivonása után lehetségesek Ukrajnából”.

A tűzszünet ennek a feltételnek való megfelelés nélkül a status quo befagyasztásához vezet, lehetőséget biztosít Oroszországnak az átcsoportosításra, erők felhalmozására és alkalmazkodásra az új agresszióhullámhoz. A tapasztalat is ezt bizonyítja 2014-től 2022-ig

– írta Nyikolenko, aki megjegyezte, a napi rendszerességű orosz rakétatámadások és dróntámadások, amelyek az ukrán városokat érik, azt bizonyítják, hogy „Moszkva a háború folytatásán kívül más forgatókönyvet nem vesz figyelembe”.

Állítása szerint az ukrán fél figyelembe vette a kormányfő azon állítását, hogy „ő az EU egyetlen békepárti miniszterelnöke”. A helyzet enyhítése érdekében felszólították Orbánt, hogy „végre cselekedjen”. 

Például ítélje el Oroszország agresszióját, követelje Moszkvától a háború leállítását és az orosz hadsereg visszatérését orosz területre, csatlakozzon az Oroszország nemzetközi elszigetelését célzó intézkedésekhez, és ne ássa alá az EU egységét

– zárta bejegyzését Nyikolenko.

Orosz kitüntetést kapott Orbán Viktor

Mint arról már beszámoltunk, Kirill pátriárka levelet írt Orbán Viktornak a kormányfő hatvanadik születésnapja alkalmából. A moszkvai pátriárka szerint a miniszterelnök egész életét Magyarországnak szentelte, és számtalan sikert ért el a „nem könnyű pályán”.

A moszkvai pátriárka a „Dicsőség és becsület” rend I. fokozatát adományozta Orbán Viktornak. Kirill szerint a miniszterelnöknek köszönhetően Magyarország töretlenül fejlődik. A pátriárka kiemelte, hogy Orbán Viktor nagy figyelmet szentel a keresztény értékeknek.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor 2015. február 17-én. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok