Index Vakbarát Hírportál

Insider: Putyin retteg attól, hogy meggyilkolják, miután újabb merényletet kíséreltek meg ellene

2023. június 2., péntek 19:27

Egy magas rangú orosz tisztviselő, valamint a brit katonai hírszerzés volt tisztjének szavai is azt támasztják alá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök paranoiája egyre növekszik, amelyet a közelmúlt eseményei – az orosz fővárost ért dróntámadások – csak tovább táplálnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már régóta igyekszik a legyőzhetetlenség látszatát kelteni „hírhedt macsó PR-trükkökkel és Oroszország világpolitikai színpadon betöltött szerepének agresszív megerősítésével” – írja az Insider. A lap az orosz Verstka független portálra hivatkozik cikkében, amelyben arra a megállapodásra jutnak, hogy

az orosz elnök egyre inkább félti az életét.

Vlagyimir Putyin biztonságérzete megszűnt

A jelentés szerint annyira aggódik, hogy az ukrajnai invázió következményei miatt merényletet követnek el ellene, hogy nem hajlandó elhagyni Oroszországot. A forrás – akit Verstka magas rangú orosz tisztviselőként jellemzett – azt mondta, hogy „a Kreml kulisszái mögött” az az érzés uralkodik, hogy Putyin óvakodik bárhová is utazni, és hogy „nem érzi magát biztonságban”.

A cikk szerint a közelmúlt eseményei fokozták az orosz elnök paranoiáját. Ezek közé tartozik a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által háborús bűncselekmények vádjával kiadott márciusi elfogatóparancs, valamint a Moszkva közelében végrehajtott rejtélyes dróntámadások sorozata. Továbbá az orosz Wagner-zsoldoscsoport és vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin állítólag puccsot terveztek ellene.

Sorozatos dróntámadások sújtják Moszkvát

A keddi moszkvai dróncsapások a főváros egyik előkelő külterületét érték, a Kreml szerint azonban a támadást sikerült visszaverniük légvédelmi rendszereiknek. A The Moscow Times adatai szerint a drónok olyan területeket találtak el, amelyek mindössze néhány kilométerre vannak Novo-Ogarjovótól, annak a luxusotthonnak a helyszínétől, ahol Putyin vélhetően sok időt tölt.

Egy forrás arról számolt be a portálnak, hogy Putyin a támadás idején a rezidenciáján tartózkodott, és a biztonságiak ébresztették fel a támadás hírével. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint a Kreml elleni májusi dróntámadás ukrán merényletkísérlet volt Putyin ellen, amit Ukrajna tagadott. 

Putyin félelme a járvány ideje alatt kezdődött

Philip Ingram, a brit katonai hírszerzés volt tisztje az Insidernek elmondta, hogy Putyin már régóta bonyolult biztonsági óvintézkedésekkel igyekszik bebiztosítani magát. Elmondta, hogy az orosz elnök paranoiája a koronavírus-járvány idején még inkább felerősödött, amikor egy elszigetelt buborékban élt.

Mindössze néhány segítője vette csak körül, akik az „előítéleteinek megfelelően hamis információkkal táplálták”. A közelmúlt eseményei – mondta Ingram – „tovább erősítik paranoiáját, ezért továbbra is egyre erősebb biztonsági intézkedéseket fog hozni, hogy még jobban elszigetelje magát”.

Elmondta, hogy ezek a biztonsági intézkedések magukban foglalják a testdublőrök használatát, illetve ételeinek előkóstolását annak érdekében, hogy ne tartalmazzanak mérget.

Ingram kijelentései egybecsengenek Gleb Karakulov, a Kreml egykori biztonságpolitikai tisztségviselőjének megjegyzéseivel, aki áprilisban az ukrajnai háború ellen tiltakozva elmenekült Oroszországból. Az RFERL által közölt, egy londoni orosz ellenzéki csoportnak adott nyilatkozatában Putyin növekvő elszigeteltségéről és paranoiájáról beszélt.

Elmondta, hogy Putyin páncélozott vonaton utazik, és ragaszkodik hozzá, hogy a vele szorosan együttműködők karanténba vonuljanak, mielőtt megbeszéléseket folytatnának. „Az orosz vezető még az internetet sem használná” – tette hozzá.

Az Index figyelemmel kíséri az ukrajnai háború legfontosabb történéseit, percről percre frissülő cikkünket ide kattintva olvashatja. 

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2014-ben. Fotó: Konstantin Zavrazhin / Getty Images)

Rovatok