Index Vakbarát Hírportál

Megszavazta az adósságplafon felfüggesztését az amerikai szenátus

2023. június 2., péntek 07:19

A kétpárti többség hosszas huzavona után végül elfogadta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényt. Amennyiben ezt nem tették volna meg, az Egyesült Államok technikailag fizetésképtelenné válik. A részletekről már korábban megegyezett az elnök és a kongresszus elnöke.

Az Egyesült Államok szenátusa csütörtökön késő este elfogadta az adósságplafon felfüggesztéséről és a szövetségi kiadások visszafogásáról szóló kétpárti törvényjavaslatot, amelyet átküldött Joe Biden elnöknek, hogy időben alá tudja írni, és így elkerülhető legyen a technikai államcsőd − írta meg a The Washington Post.

A megállapodást szerdán este fogadta el a képviselőház, és a tervek szerint hétfőn léphet hatályba, amikor a kormány már nem lenne képes kifizetni valamennyi számláját további kölcsönök felvétele nélkül. A szenátorok igyekeztek még a hétvége előtt megszavazni a megállapodást, még akkor is, amikor néhány csalódott törvényhozó olyan módosítások megszavazását sürgette, amelyek a folyamat lelassulását kockáztatták. Egyik módosító indítványt sem fogadták el.

Az aggodalmainak eloszlatására, hogy az adósságplafonról szóló törvényjavaslat túlságosan korlátozná a Pentagon kiadásait, Charles E. Schumer demokrata és Mitch McConnell republikánus frakcióvezető közös nyilatkozatot adott ki. Ebben kijelentették, hogy „az adósságplafonról szóló megállapodás semmiben sem korlátozza a szenátus azon képességét, hogy sürgősségi kiegészítő forrásokat rendeljen el annak biztosítására, hogy katonai képességeink elegendőek legyenek Kína, Oroszország és más ellenfeleink elrettentéséhez”.

A szenátus 63–36-os arányban meghozott döntése hetekig tartó tárgyalások eredménye volt, amelyek csak szakaszosan haladtak, és időnként teljesen le is álltak. Ahogy a június 5-i határidő egyre közeledett, a 99 oldalas végleges törvényjavaslat elvesztette a szélsőjobboldali törvényhozók és néhány liberális demokrata támogatását. A végső elfogadásával azonban véget ért az adósságplafon emelésével kapcsolatos hónapok óta tartó pártpolitikai civakodás − és elhárult a gazdasági katasztrófa.

A munkánk még messze nem ért véget, de ez a megállapodás kritikus lépés előre, és emlékeztet arra, hogy mi minden lehetséges, ha az ország érdekében cselekszünk. Alig várom, hogy a lehető leghamarabb aláírhassam ezt a törvényjavaslatot, és holnap közvetlenül az amerikai néphez fordulhassak

− mondta Biden elnök a szavazás utáni nyilatkozatában.

A felsőház gyorsan döntött

A szenátusban négy demokrata és Bernie Sanders független képviselő nemmel szavazott, míg 44 demokrata és a velük koalícióban lévő független Angus King, valamint Kyrsten Sinema igennel. A Republikánus Párt részéről 17 republikánus szavazott igennel, 31 pedig nemmel. A törvényjavaslat elfogadásához 60 szavazatra volt szükség.

A szenátus nagyrészt háttérbe szorult a tárgyalások alatt − ezt a dinamikát a szenátorok csütörtökön újságírók előtt és felszólalásaikban is világossá tették. Azonban gyorsan elfogadták a jogszabályt, miután az szerda este elsöprő kétpárti többséggel átment a képviselőházon. Azzal, hogy a módosító indítványokat nem fogadták el, lehetővé tették az alkuval elégedetlen törvényhozók számára, hogy a törvényjavaslat kisiklatása nélkül adjanak hangot aggályaiknak.

Ezzel a jogszabállyal 2025. január 1-jéig felfüggesztik a szövetségi hitelfelvétel törvényi korlátozását. A legtöbb más fejlett országgal ellentétben az Egyesült Államok korlátozza a kormány által felvehető adósság összegét, függetlenül a törvényhozás által elkülönített kiadásoktól. Schumer és republikánus kollégája, Mitch McConnell betartotta ígéretét, hogy mindent megtesznek a Joe Biden és Kevin McCarthy republikánus kongresszusi házelnök által tárgyalt törvényjavaslat elfogadásának felgyorsítása érdekében.

Rovatok