Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter bejelentett egy újabb mérföldkövet

2023. június 2., péntek 20:49

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a magyar MVM CEEnergy és az azeri SOCAR aláírt egy megállapodást, amely keretében 100 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra Azerbajdzsánból az év végéig.

Bakuban találkoztak egymással a magyar MVM CEEnergy és az azeri SOCAR képviselői. A bejegyzés szerint aláírtak egy megállapodást, miszerint 100 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra Azerbajdzsánból, amelyet az azeri fél még az év végéig leszállít a részünkre.

A magyar energiaellátás biztonsága a mai nappal tovább nőtt, hiszen a diverzifikáció lényege nem a földrajzi függőségek felcserélése, hanem minél több újabb forrás bevonása a biztonságos ellátás garantálása céljából

– fogalmazott posztjában Szijjártó Péter. Szerinte a most meginduló szállítás alapja lehet egy hosszú távú gázvásárlási szerződésnek, amely keretében akár évente kétmilliárd köbméter földgáz is érkezhet hozzánk a Kaukázusból. 

Korábban Szijjártó Péter a külügyminiszterek informális gyűlésén vett részt Oslóban, ahol nyomatékosította: Magyarország nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását.

A magyar külügyminiszter Oslóban arról is beszélt, hogy tárgyalásokat folytat Szlovákiával egy esetleges, norvég földgáz szállítását célzó megállapodás reményében. Tehát egyre több alternatíva után néz Magyarország, amelyekkel esetleg ki lehet váltani az orosz gázt a későbbiekben.

Rovatok