Index Vakbarát Hírportál

Észak-Koreát beválasztották a WHO végrehajtó testületébe

2023. június 3., szombat 17:58

A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot beválasztották az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végrehajtó testületébe – számolt be róla a szervezet. Donald Trump pedig rögtön meg is ragadta az alkalmat, hogy gratuláljon Kim Dzsongunnak.

Jong Minpakot, az észak-koreai közegészségügyi minisztérium munkatársát beültették a WHO végrehajtó bizottságába, megbízatása 2026-ig tart. Ezzel a kommunista, izolált ország is beleszólást kap a szervezet napirendjének és politikai előírásainak meghatározásába.

Az igazgatótanácsba frissen beválasztott további képviselők között vannak Ausztrália, Barbados, Kamerun, Katar, Svájc, Franciaország, Ruanda és Ukrajna szakértői is.

Kérdéses, hogy Észak-Korea, amely továbbra is megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és semmibe veszi az ENSZ tekintélyét, megfelel-e a WHO végrehajtó bizottságának tagjára vonatkozó előírásoknak, amely szerint be kell tartania az ENSZ által követett nemzetközi normákat, és hozzá kell járulnia a globális egészségügy javításához

– kommentálta a döntést a dél-koreai külügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium.

Donald Trump korábbi amerikai elnök azonban szívélyesen gratulált Kim Dzsongunnak – aki állítólag rettenetes egészségügyi állapotban van – a Truth Social-fiókjában közzétett bejegyzésében. De mások nem örültek ennyire a döntésnek.

Kim Dzsongun éhezteti a saját népét. Teljes bohózat, hogy Észak-Korea vezető szerepet tölt be az Egészségügyi Világszervezetben

– mondta Nikki Haley elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump volt ENSZ-nagykövete a New York Post szerint.

Rovatok