Index Vakbarát Hírportál

Már ötödik alkalommal tüntetett több tízezer ember Belgrádban

2023. június 4., vasárnap 08:16

Az erőszak ellen tüntetnek Szerbiában, ismét több tízezer ember vonult utcára a májusban történt lövöldözéses tragédiák után. Az emberek követelik a kormány felelősségre vonását.

Ötödik alkalommal tüntetnek az emberek Belgrádban, hogy kifejezzék ellenérzésüket az erőszak és a kormány erőszakos kommunikációja ellen – írta a G4Media.ro.

A demonstrációk előzménye, hogy május harmadikán egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén. 

Szerbiában a lövöldözések hatására utcára mentek az emberek, a tüntetők azt akarják, hogy a kormány vonja vissza az erőszakos tartalmakat sugárzó televíziós csatornák műsorszórási engedélyét, és tiltsa be a kormánypárti újságokat.

A tüntetéshullám azóta sem csillapodik, a belgrádiak hetente vonulnak az utcára. Szombaton ismét több tízezer ember vonult fel azt skandálva, hogy „Vucsics takarodj!”.

Az emberek eleinte a gyász jeleként tüntettek, de a tüntetés később hatalmas haragmozgalommá fajult az ország elnöke, Alekszandar Vucsics hatalma ellen. 

A Szabad Magyar Szó tudósítása szerint a korábbi békés tüntetésekkel szemben már többen is felszólaltak a rendezvényen. Mint mondták, az első gyilkosság óta már eltelt egy hónap, ezért már nem elég a felvonulás.

Azért sétálunk, hogy kiderítsük, ki a felelős a tragédiákért, amelyek Szabadkától Koszovóig elárasztanak bennünket. Hadd magyarázzam meg, hogy a hatalom megértse: mi azt akarjuk, hogy megvédjék a gyerekeinket, követeljük a felelősök felelősségre vonását. Ha a nemzeti frekvenciából dől az erőszak, mi követeljük, hogy azt a REM (a szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület) kezelje

– mondta Ivan Ivanovics szerb humorista. Hozzátette: „tudjuk, hogy igazunk van, és nem fogadjuk el, hogy ilyen tragédiákért ne legyen felelős senki. Vállalja a felelősséget, mert a hatalom a felelős, a hatalom pedig csak az öné” – üzente Alekszandar Vucsics szerb elnöknek a humorista.

A tüntetők követelik a belügyminiszter és a titkosszolgálatok vezetőjének lemondását is.

Rovatok