Index Vakbarát Hírportál

Megváltozhatott Moszkva fő célja, Kijevet éri a legnagyobb csapás

2023. június 4., vasárnap 15:34

Az elmúlt hetekben egyre többször érte rakéta- és dróntámadás Kijevet, többségük éjszaka történik. A szakértők szerint az ukrán fővárost érő támadások azért sűrűsödtek meg, mert az oroszok így akarják gyengíteni az ország légvédelmét, ugyanakkor a civil lakosság megfélemlítése és elbizonytalanítása is a céljaik között lehet.

A helyi média jelentései, szemtanúk beszámolói, valamint helyi tisztviselők és az ukrán hadsereg nyilatkozatai alapján a BBC Verify elemezte a Kijevet és az országot ért légitámadások számának év eleje óta tapasztalható növekedését.

Idén januárban mindössze három olyan nap volt, amikor Oroszország légitámadásokat intézett ukrajnai célpontok ellen, majd májusban ez 21 napra nőtt, de június első két napján is voltak támadások. Az ostromlás fokozódása mellett úgy tűnik, Oroszország megváltoztatta fő céljait is – írja a lap.

Dara Massicot, a Rand Corporation vezető kutatója szerint az orosz támadások célja az ukrán légvédelem gyengítése.

Mostanában egyre több csapást látunk a nagy lakossági központok ellen, ami Ukrajnát olyan helyzetbe hozza, hogy kénytelen elfogórakétákat bevetni a városai védelmére

– mondta a kutató.

Az elfogórakéták föld-levegő rakéták, amelyeket támadó drónok vagy rakéták lelövésére használnak. De Massicot szerint más oka is lehet annak, hogy a támadások sokkal gyakoribbá váltak. Úgy véli, hogy a mostani csapássorozat Oroszország válasza a belgorodi régióban történt fegyveres akciókra, amiket Moszkva szerint Ukrajna követett el.

Kijevet érte a legnagyobb csapás

Oroszország egyre inkább az ukrán fővárosra, Kijevre összpontosítja csapásait. Májusban az Ukrajnát ért 21 bejelentett orosz támadásból 17-nek Kijev volt a célpontja, míg áprilisban hét támadásból kettő az ukrán főváros ellen irányult. Ez azonban az ukrán lakosságra is hatással volt.

Egy, a lapnak nyilatkozó helyi lakos beszámolója szerint április 28-án hajnali 4 órakor hangos robbanások zajára ébredt. A Kijev központjától mintegy hat kilométerre lakó nő bekapcsolta a tévét, de a hírcsatornák nem működtek, így nem tudta meg, hogy mi történik éppen a városban.

Amit akkor még nem tudott, hogy orosz cirkálórakéták szálltak az égen, amelyeket végül az ukrán légvédelem megsemmisített. Helyi tisztviselők szerint az összes, Kijevet célzó rakétát vagy drónt lelőtték, az esetleges károkat a lehulló törmelék okozta.

Greg Bagwell, az Egyesült Királyság Légi és Űrhatalmi Szövetségének elnöke, a RAF volt parancsnoka a BBC-nek azt mondta, hogy Kijev inkább stratégiai, mint katonai célpontnak tűnik.

Kijev a kormány központja. Ez inkább arra az elképzelésre utal, hogy Oroszország valóban a győzelem totemisztikus érzetét próbálja kelteni. Inkább szimbolizmusról van szó, mint tényleges katonai hatásról

– fogalmazott Bagwell.

Az ukrajnai háború fejleményeit vasárnap is percről percre közvetítjük az Indexen.

Rovatok