Index Vakbarát Hírportál

Visszaadta a magyar kormány Ukrajnának a Krímet

2023. június 4., vasárnap 19:15 | aznap frissítve

A magyar kormány hivatalos YouTube-csatornáján kicserélték az új, békét hirdető kampányvideót. Az új verzióban már a Krím félszigettel együtt ábrázolják Ukrajnát.

Mint azt korábban megírtuk, a magyar kormány új, béketárgyalásokat sürgető videójában látható képsorokon Ukrajnát úgy ábrázolták, mint amelynek már nem része a Krím félsziget. Azonban a kormány nem sokkal később a videót törölte, és újat töltött fel, amiben már a Krím is Ukrajna részeként van ábrázolva.

A változtatást a kormány nem kommentálta, azonban a kampányon korábban több ukrán portál is felháborodott, és az ukrán külügy is reagált a videóra, mégpedig egy hivatalos szóbeli figyelmeztetéssel.

A demars egyfajta szóbeli jegyzék a diplomáciában, amit egy írásbeli szokott követni, amennyiben nem javulnak a kapcsolatok.

A Krím félsziget Ukrajna részét nem képező területként való megjelölése ellentmond a hivatalos, Budapest által többször kinyilvánított álláspontnak, miszerint Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül

– olvasható az ukrán külügyminisztérium közleményében.

Kijev szerint Magyarországnak fel kellene hagynia a provokációval, és eleget kellene tennie az európai uniós, NATO-, valamint ENSZ-tagságból eredő kötelezettségeinek. Ugyanis az ukrán kormány szerint az Oroszország agresszív politikájával való játszadozás nem járul hozzá az európai béke mielőbbi helyreállításához, amit a magyar kormány nyilvánosan szorgalmaz.

Oroszország 2014-ben megszállta a Krímet, amelyet azóta országa részének tekint. Ukrajna eközben továbbra sem adja fel, visszaköveteli a tőle elcsatolt félszigetet. Az Európai Unió és az Egyesült Államok pedig szankciókkal sújtja Oroszországot az annexió miatt. Ukrajna mindemellett azzal vádolja az orosz hatóságokat, hogy súlyos jogsértéseket követ el a megszállt félszigeten, különösen a krími tatárok ellen.

Rovatok