Index Vakbarát Hírportál

Mérgező füstfelhő terjed szét Amerika felett

2023. június 5., hétfő 14:10

A megszaporodó kanadai erdőtüzek veszélyes mértékben rontják a levegő minőségét az Egyesült Államokban. A füst nagy része a meteorológusok szerint a Québec tartományban keletkezett erdőtüzekből származik.

Québec-ben idén közel 400 erdőtűz volt, ami több mint kétszerese a tízéves átlagnak.

Az Indexen május elején írtunk róla, hogy Alberta tartományban szükségállapotot hirdettek ki, miután száznál is több erdőtűz gyulladt ki és több tucat településről evakuálták a lakosságot. Május 29-én Halifax-ban is ki kellett hirdetni a vészhelyzetet. A várost beborította az óriási fekete füstfelhő.

A műholdfelvételek azt mutatják, hogy a füst Chicagótól Indianapolison át Cincinnatiig, és Wisconsin térségében is súlyosan szennyezi a felszínközeli levegőt – írja az ABC News.

Az előrejelzések szerint az egyre nagyobb területet beborító, mérgező füstfelhő keddre felerősödik, vasárnapra pedig egészen Nyugat-Virginiáig terjedhet.

A száraz időjárás és a viharos szél a Középnyugaton jelentősen megnövelte az erdőtüzek kockázatát, Michigan nagy részén vörös figyelmeztetés van érvényben.

A Michigan államban szombaton keletkezett erdőtűz mintegy 2400 hektáron ég, de nagyobb részét már sikerült megállítania a tűzoltóknak.

A meteorológusok arra figyelmeztettek, hogy az idősebbek, a gyerekek, a várandós anyák illetve a tüdő- vagy szívbetegek tartózkodjanak a túlzott megerőltetéstől.

Rovatok