Index Vakbarát Hírportál

A NATO kérésére újabb katonák érkeztek Koszovóba

2023. június 5., hétfő 13:48

Megérkezett Koszovóba hétfőn az a török kommandós zászlóalj, amely a NATO kérésére csatlakozik a KFOR békefenntartóihoz.

A török tárca hétfői hivatalos Twitter-bejegyzésében megerősítette, hogy a 65. gépesített gyalogdandár-parancsnoksághoz tartozó kommandós zászlóalj első konvoja megérkezett Koszovóba.

Korábbi információkból arra lehet következtetni, hogy összesen mintegy 500 török katonával egészülnek ki a nemzetközi erők, írja az MTI.

A NATO múlt kedden jelentette be, hogy megerősíti haderejét a térségben. A KFOR jelenleg csaknem 3800 katonából áll, közülük mintegy 350 érkezett Törökországból.

A további csapatok küldésére vonatkozó kérelem a NATO nápolyi összhaderőnemi parancsnokságától érkezett.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a múlt héten Oslóban bejelentette, hogy a szövetség 700-nál is több katonát küld Koszovóba, hogy kontroll alá vonja az erőszakot az etnikailag megosztott lakosság körében az északi, szerb többségű területeken.

„A NATO fenntartja éberségét. Ott leszünk, hogy szavatoljuk a biztonságos és stabil körülményeket, továbbá hogy megnyugtassuk a kedélyeket, és csökkentsük a feszültséget” – mondta Stoltenberg, aki egyúttal a NATO-csapatok elleni erőszakot „teljesen elfogadhatatlannak” nevezte.

Április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármester-választást, mert a helyi vezetők novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak.

A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választásokat, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezethetik.

A helyi szerbek és Belgrád sem tartja elfogadhatónak, hogy az ilyen alacsony részvétel és a szerbek bojkottja mellett lezajlott választást Pristina és a nemzetközi közösség is legitimnek nevezte.

A térségben a zavargások azután erősödtek fel, hogy az albán polgármesterek el akarták foglalni posztjukat. Az összecsapásokban 30 KFOR-békefenntartó megsérült – köztük magyarok is –, és 52 szerb tüntető.

Rovatok