Index Vakbarát Hírportál

Visszatérhet Orbán Viktor szövetségese a szlovák kormány élére, aki Soros-bérencnek nevezte Ódor Lajost

2023. június 5., hétfő 16:04

A jelenlegi választói szándékok alapján a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) nyerné a Szlovákiában szeptemberben tartandó előrehozott parlamenti választásokat a Markíza kereskedelmi televízió megrendelésére készült friss felmérés szerint.

A Focus közvélemény-kutató ügynökség által, több mint ezer ember megkérdezésével május utolsó napjaiban készült, most nyilvánosságra hozott felmérés eredményei szerint a baloldali Irány a szavazatok 18 százalékával megnyerné a választásokat. A Focus felmérésének eredményei egybevágnak az elmúlt hónapokban nyilvánosságra hozott legtöbb közvélemény-kutatás eredményével, amelyekben a többszörös volt miniszterelnök, Robert Fico pártja rendszerint a legnagyobb támogatottságúnak mutatkozott.

Mint ismert, Ódor miniszterelnökké választása után Fico egy olyan összeesküvés-elmélettel állt elő, miszerint Ódor Lajos és Zuzana Caputová is Soros György emberei.

A második legnagyobb támogatottságot az Irányból korábban kilépett volt miniszterelnök, Peter Pellegrini pártjának, a szociáldemokrata Hangnak (Hlas-SD) mérte a Focus, rájuk a közvélemény-kutatásban részt vevők 17,4 százaléka voksolna. A harmadik helyen, 12,5 százalékos támogatottsággal Zuzana Caputová államfő korábbi pártja, a legutóbbi parlamenti választáson a törvényhozáson kívül maradt, liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett a felmérésben.

Nyolc párt kapna helyet a parlamentben

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a leendő pozsonyi parlamentbe összesen nyolc párt jutna be. Sorrendben negyedikként a parlamenten kívüli, nemzeti radikális Köztársaság (Republika) 9,7 százalékkal, ötödikként pedig a törvényhozás jelenlegi elnöke, Boris Kollár jobbközép pártja, a Család vagyunk (Sme rodina) 6,6 százalékkal.

A felmérés szerint a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt átlépné még a már több választási ciklus óta parlamenten kívüli Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), 5,5 százalékos eredményt szerezve. Hetedik helyen befutó lenne a jelenlegi törvényhozás legerősebb pártja, az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomból névváltoztatással megújított OLaNO és Barátaik (OLaNO a priatelia) nevű formáció 5,3 százalékkal.

A közvélemény-kutatás szerint bejutnának még a parlamentbe a tavaly szeptemberig a kormánykoalíció részét képező, majd onnét távozó, és a kormány decemberi megbuktatásában vezető szerepet játszó liberálisok: a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) 5,3 százalékos várható eredményt mértek.

Fico „Magyarország oldalán áll”

Korábban a volt szlovák kormányfő védelmébe vette Magyarországot. Tavaly decemberben például kijelentette: „Magyarroszág oldalán állunk”, mikor nagy hangsúlyt kaptak a magyar jogállamisági kérdések és az oroszellenes szankciók.

Szerinte az Európai Bizottságnak meg kéne vizsgálnia Szlovákia helyzetét, mivel úgy gondolja, hogy a szlovák kormány az ellenzék kiiktatására használja fel a büntetőjogot.

Úgy vélte, NEM MAGYARORSZÁGON, HANEM SZLOVÁKIÁBAN VAN GOND A JOGÁLLAMISÁGGAL.

Hozzátette: az Európai Bizottságnak Szlovákiában kellene vizsgálnia a jogállamiság kérdését, nem pedig Magyarországot szankcionálnia „értelmetlen kitalációkkal”, például az uniós támogatások megvonásával.

(Borítókép: Orbán Viktor és Robert Fico. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok