Index Vakbarát Hírportál

„Ha Aljakszandr Lukasenka valóban beteg lenne, az nem szivárgott volna ki” – véli Bendarzsevszkij Anton

2023. június 6., kedd 18:48

Bendarzsevszkij Anton szerint egy Vlagyimir Putyinhoz vagy Aljakszandr Lukasenkához hasonló vezető haláláról teljesen váratlanul értesülünk, nem hosszú napokon vagy heteken keresztül folytatódó pletykák sorozata után. A szakértő elmondta: ha egy állami vezető napokra vagy akár hetekre is eltűnik, az nem jelenti, hogy valami komolyabb baja lenne.

Az elmúlt időben többször is felröppent a hír, hogy a belorusz elnök rossz egészségi állapotban van. Aljakszandr Lukasenka időről időre eltűnik a nyilvánosság elől, ami csak további feltevéseket szül az állítólagos súlyos betegségéről. 

Mint megírtuk, a belorusz elnök már a május 9-i moszkvai győzelem napi megemlékezés végét sem várta meg, a katonai parádé után azonnal visszatért Minszkbe. A róla készült fotókon az látszik, hogy Lukasenka keze gézbe volt csavarva. A pletykák a május 14-i zászlóavatási ünnepség után kaptak szárnya, mivel az államfő 29 év óta először maradt távol.

Nem sokkal később ukrán lapok már arról írtak, hogy a belorusz államfő és környezete vírusfertőzést kapott, és Lukasenkát a Minszk melletti elnöki klinikán ápolják. Ezt az államfő cáfolta, és elmondta, hogy adenovírustól szenvedett, amely közönséges megfázásos vírus.

Ezt követően olyan sajtóhírek jelentek meg, hogy Aljakszandr Lukasenka belorusz elnököt válságos állapotban kellett a Moszkvai Központi Kórházba szállítani, azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt négyszemközt.

Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója az Infostartnak elmondta: a Lukasenka betegségéről szóló hírek éppen annyira lehetnek igazak, mint a Vlagyimir Putyin körüli pletykák.

A szakértő szerint, amikor egy állami vezető eltűnik napokra vagy akár hetekre, és elindulnak a feltételezések, az önmagában még nem jelenti, hogy tényleg valami komolyabb baja lenne.

Meggyőződése, hogy egy Putyinhoz vagy Lukasenkához hasonló vezető haláláról teljesen váratlanul értesülünk, és nem hosszú napokon vagy heteken át folytatódó pletykák sorozata után.

Bendarzsevszkij Anton azért sem tartja elképzelhetőnek, hogy egy ilyen vezetőről kiszivárogjon egy esetleges komoly betegség híre, mert akkor megindulnak a belső harcok, amelyeket egy autoriter országban a vezetők próbálnak elkerülni.

Sőt, ha érzik vagy tudják, hogy komoly problémákkal küzdenek, akkor inkább megtesznek minden lépést, hogy a háttérben titokban garantálják a saját rokonságuknak, a saját szövetségeseiknek a hatalomban maradást. Láttunk ilyet Kazahsztánban

– fogalmazott a szakértő.

A Lukasenka esetleges halála utáni időszakkal kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton azt mondta, az elnök alapvetően dinasztikus jellegű öröklésben gondolkodik, de az elnök halála Oroszország kezére játszana, és akkor egyértelműen oroszbarát új vezető kerülne a helyére.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, keddi, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok