Index Vakbarát Hírportál

Volodimir Zelenszkij drámai képsorokat posztolt a felrobbantott gátról

2023. június 6., kedd 08:09

Felrobbantották kedd hajnalban a dél-ukrajnai Noha Kahovkában lévő gátat, amely kritikus károkat szenvedett, így már nem képes visszatartani a víz áradását. Akár több tucat települést is elönthet az árvíz néhány órán belül.

Az akció miatt az oroszok és az ukránok is egymást vádolják. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitter-oldalán reagált a támadásra, amelyben az oroszokat terroristáknak nevezte. 

Mint írta, a kahovkai gát lerombolása az egész világnak megerősíti, hogy Ukrajna minden szegletéből ki kell űzni az oroszokat. Hozzátette, hogy „a terroristák nem fogják tudni megállítani Ukrajnát vízzel, rakétákkal vagy bármi mással”.

A bejegyzésben az ukrán elnök megerősítette, hogy összehívta a Nemzetbiztonsági és Honvédelmi Tanácsot. 

A Dnyeper folyón, Herszon közelében, orosz megszállás alatt álló területen lévő gát felrobbantásáról az orosz és ukrán nyelvű médiában is jelentek meg hírek és felvételek.

Az oroszok és az ukránok is egymást vádolják

A brit The Guardian azt írja, hogy orosz részről Nova Kahovka kinevezett polgármestere először cáfolta a közösségi médiában megjelent értesüléseket a gát felrobbantásáról. Később a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség viszont arról számolt be, hogy felrobbant a gát. Az oroszok azóta „terrorcselekményként” emlegetik a történteket (rendszerint az ukrán szabotázsakciókat szokták így jellemezni).

A robbantásról az ukrán hadsereg is kiadott már egy közleményt. Abban azt írták, hogy az orosz hadsereg hajtotta végre az akciót, és hogy jelenleg is zajlik a következmények, a lehetséges károk felmérése.

Olekszandr Produkin herszoni kormányzó nemrég azt írta, hogy megkezdték az evakuációt azokban a falvakban, amelyek víz alá kerülhetnek. Anton Herascsenko ukrán belügyminiszteri tanácsadó pedig arról számolt be, hogy

A VÍZ SZINTJE 5 ÓRÁN BELÜL „KRITIKUS” TARTOMÁNYBA ÉRHET.

Egyben felszólította a megszállt területeken élőket is arra, hogy meneküljenek el a veszélyeztetett helyekről.

A gát egy nagyobb tó mennyiségét tartotta vissza

A 30 méter magas, több mint 3 kilométer hosszú gát még 1956-ban épült, a kahovkai vízerőmű részeként,

ÉS EGY NAGYOBB TÓNYI VIZET TARTOTT VISSZA.

The Guardian szerint a gát mögött nagyjából annyi víz volt, mint amennyi a 4400 négyzetkilométeres utahi Nagy Sóstóban található. 

A portál szerint még az sincs kizárva, hogy a háború előtt több száz ezer lakossal rendelkező Herszon városát is elönti az árvíz. Másrészt viszont a Krím félsziget, a zaporizzsjai atomerőmű vízellátását, illetve Ukrajna energiaellátását is megnehezítheti a gát felrobbantása.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség katasztrófavédelmi források alapján azt írta, hogy mintegy 80 települést önthet el a víz. A pontos településeket egyelőre nem sorolták fel.

Az ukránok eddig név szerint Mikolajivka, Olhivka, Lijovo, Tjahinka, Ivanivka, Tokarivka, Ponitativka, Pridniprovszke és Szadova településeket sorolták fel a veszélyeztetettek közt.

Az ukrajnai háború fejleményeit kedden is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben

(Borítókép: Műholdfelvétel a Nova Kahovka gátról az ukrajnai Herszon régióban 2023. május 28-án. Fotó: Maxar Technologies / Handout / Reuters)

Rovatok