Index Vakbarát Hírportál

Putyin szövetségese szerint Kijev parancsot kapott, végletekig kiéleződött a helyzet

2023. június 8., csütörtök 14:36

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök úgy véli, most az ukrajnai konfliktus megállítása a fontos, nem pedig az, hogy feltárják a háború kirobbanásához vezető okokat.

Az államfő szerint előbb-utóbb ki kell elemezni minden lépést, ami a mostani helyzetet előidézte. „De a legfontosabb most az, hogy megállítsuk ezt a konfliktust” – hangsúlyozta az elnök.

Aljakszandr Lukasenka ezután azzal folytatta az oroszbarát titkárokkal folytatott találkozóján, hogy Belaruszt „társagresszorként” emlegetik a nyugati nagyhatalmak.

Keleten úgy látják, hogy a Nyugat dollárbilliókat szór el államok tönkretételére

Úgy látja, a „társagresszor minősítés sántít, mert „pont Belarusz javasolta, hogy indítsanak béketárgyalásokat a konfliktus lezárása érdekében”. Az elnök úgy emlékszik, három találkozó után megszakadt a kapcsolat a kijevi diplomákkal.

Az ukrán küldöttek parancsba kapták, hogy ne utazzanak többé Belaruszba. Ezt biztos forrásból tudom

– jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legfőbb szövetségese.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról írt, hogy Aljakszandr Lukasenka szerdán felhívta Vlagyimir Putyint. A beszélgetésen arra a megállapításra jutottak, hogy a nyugati fegyverszállítások és zsoldosok beavatkozása nélkül már véget ért volna a háború.

„Az ukrajnai konfliktus egy a sok példa közül arra, hogy a nyugati elit dollárbilliókat szór el államok militarizálására és tönkretételére” – vélekedett Lukasenka.

Lukasenka megjegyezte, hogy most „a végletekig kiéleződött a politikai-katonai helyzet, de ez csak a jéghegy csúcsa”. Az államfő arra a következtetésre jutott, hogy a történtek hátterében a nemzetközi és regionális biztonság teljes architektúrájának összeomlása” áll.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép:  Aljakszandr Lukasenka. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok