Index Vakbarát Hírportál

Előrehozott parlamenti választás lesz Szerbiában

2023. június 8., csütörtök 10:57

Nem mondott le a kormányfő, és átmeneti kormányt sem alakítanak Szerbiában a kormányválság után, így elmaradtak a nagy horderejű bejelentések Belgrádban szerda este. A miniszterelnök csak azt ismételte meg: készen áll a lemondásra, az államfő pedig bejelentette, nem lesz átmeneti kormány, előrehozott választások azonban minden kétséget kizáróan lesznek.

Már csak az a kérdés, hogy melyik hónapban lesznek a választások – közölte Alekszandar Vucsics köztársasági elnök az Ana Brnabic kormányfővel este megtartott belgrádi sajtótájékoztatóján. A bejelentések előtt mindenki arra számított, hogy a

lemondását már többször belengető Brnabic távozik a szerb kormány éléről.

Egyik potenciális utódjaként emlegették Milos Vucsevicset. A honvédelmi miniszter Vucsics pártelnöki tisztségéről történő lemondása után, alig több mint egy héttel ezelőtt került a vezető kormánypárt, a Szerb Haladó Párt élére.

A másik lehetséges miniszterelnök-jelöltként a koalíciós párt, a szocialisták vezetőjét nevezték meg. Ivica Dacsics most Brnabics helyettese, egyben külügyminiszter, aki tegnap – saját szavai szerint – rendkívül „jó megbeszélést” folytatott a köztársasági elnökkel „Szerbia jövőjéről”. Ennél több részlet a találkozójukról nem szivárgott ki. 

A kormányfő nem mond le, de kész lemondani

Nincs rosszabb egy tragédia politizálásánál – így utalt a kormányfő a szerda esti sajtótájékoztatón az egy hónappal ezelőtti belgrádi iskolai vérengzésre. Brnabic norvég szakértőkre hivatkozva utasította el a szerb fővárosban ötödik hete tartó, tömeges kormányellenes demonstrációkat, amelyek a történtek miatt kezdődtek. 

Közölte továbbá: arra sem hajlandó, hogy menessze a tüntetők egyik célpontjává vált belügyminisztert. Ezzel párhuzamosan viszont elfogadta az oktatási miniszter lemondását. Végül megismételte korábbi kijelentését, miszerint ő maga készen áll megválni tisztségétől, ennek módját előrehozott parlamenti választásokban látja. Azt viszont egyelőre nem közölték, hogy mikor lenne a szavazás. 

Az elnök ajándékokat ígért a népnek

Hasonlóképpen vélekedett a köztársasági elnök is. Aleksandar Vucsics szerint nem az utcán fog eldőlni, ki kerül hatalomra. Azt mondta: az ellenzék válaszát várja a párbeszéd elkezdésére vonatkozó kezdeményezésével.

Megerősítette, hogy átmeneti kormányt senki sem fog alakítani, mert azzal csak „Szerbiának okoznának kárt”. Ezek után bejelentette, hogy az egyik, Szerbiában kapható cipó ára péntektől 54 dinárra (átszámítva 170 forintra) csökken. 

Hozzátette, hogy az átlagos nyugdíj az inflációkövető emelésekkel jövőre 390 euró (144 ezer forint) lesz. Fizetésemelést kap a csaknem hatvanezer szerbiai ápoló, az oktatásban dolgozók nettó átlagkeresete pedig el fogja érni a 90 ezer dinárt (több mint 280 ezer forintot). Ezenkívül minden szerbiai gyermek – 16 éves életkorig – 10 ezer dináros (körülbelül 32 ezer forint) egyszeri juttatást fog kapni – ígérte meg végül az elnök.

(Borítókép: Ana Brnabic és Alekszandar Vucsics 2023. június 7-én. Fotó: Milos Miskov / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok