Index Vakbarát Hírportál

Megvan az előrehozott parlamenti választások időpontja Szlovákiában

2023. június 9., péntek 15:37

Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken. Ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.

A szlovák parlament még január végén hagyta jóvá azt a határozatot, amellyel lerövidítette a jelenlegi törvényhozás megbízatási időszakát, és szeptember végére irányozta elő az előrehozott választásokat, ám az időpont hivatalos kihirdetése a mindenkori házelnök jogköre.

Az indulni kívánó pártoknak jelöltlistáikat legkésőbb a választások időpontja előtt 90 nappal kell leadniuk, így ezúttal júliusig. A pártok legfeljebb 3 millió eurót költhetnek a kampányra, amely 48 órával a választások napja előtt ér véget, amikor is kezdetét veszi a moratórium.

A szlovákiai parlamenti választásokon minden 18. életévét betöltött állampolgár voksolhat, a külföldön tartózkodók is, ők – előzetes kérelem alapján – postai úton adhatják le voksukat.

Eduard Heger bukása vezetett ide

Az előrehozott parlamenti választások kitűzésére amiatt került sor, hogy tavaly decemberben – a korábban a kormánykoalíció részét alkotó liberálisok által benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott szavazáson – megbukott Eduard Heger szeptembertől kisebbségben kormányzó kabinetje.

A kormány bukása után Zuzana Caputová államfő megbízása alapján a Heger-kabinet ügyvezető kormányként látta el feladatait, egészen májusig, amikor Eduard Heger a felmentését kérte az államfőtől.

Ezt követően az államfő szakértői kormányt nevezett ki, amelynek miniszterelnöke Ódor Lajos, a szlovák központi bank (NBS) korábbi alelnöke lett.

Az Index a május közepi kinevezést percről percre tudósításban követte, a magyar származású politikus hivatalnokkormánya főbb feladataiként öt alappillért nevezett meg: a békét, a szakértelmet, a jövőt, az összefogást, és a szolgálatot.

A szakértői kormány kinevezését több politikai párt is bírálta, köztük a legnagyobb ellenzéki párt, az Irány (Smer-SSD) elnöke, Robert Fico, aki azt mondta: a szakértői kormány tagjait Zuzana Caputová az amerikai nagykövetség „útmutatása" alapján válogatta ki, s a kabinetnek semmilyen felhatalmazása nincs a választóktól.

Orbán Viktor szövetségese az esélyes

Az utóbbi időszakban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások eredményei a szeptemberi választásokon 8-10 politikai párt és mozgalom bejutását valószínűsítik.

Ezzel egyidejűleg a jelenlegi választási időszakban a kormányt alkotó pártok támogatottságának jelentős visszaesését mutatják, az őszi voksolás győztesének pedig rendszerint a többszörös volt miniszterelnök, Robert Fico pártját, az Irányt jelölik meg.

Mint ismert, Robert Fico Orbán Viktor fontos szövetségese, a volt szlovák kormányfő nemegyszer vette védelmébe hazánkat, egy alkalommal – amikor nagy hangsúlyt kaptak a magyar jogállamisági kérdések és az oroszellenes szankciók – azt is kijelentette: „Magyarország oldalán állunk”.

Rovatok