Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hogy hol lehetett a bázisa az Északi Áramlat felrobbantóinak

2023. június 11., vasárnap 15:35

Német nyomozók rekonstruálták annak a hajónak az útját, amely a gyanú szerint részt vehetett az Északi Áramlat elleni tavalyi akcióban.

Lengyelországban lehetett a bázisa az Északi Áramlat vezetékeit felrobbantó csapatnak, német nyomozók rekonstruálták annak a jachtnak a kéthetes útját, amely a gyanú szerint részt vehetett az akcióban, és végül a lengyel partoknál kötött ki – írja a The Wall Street Journal.

A lap úgy értesült, hogy a nyomozók többek között a hajó rádió- és navigációs adatait, valamint mobiltelefonok cellainformációit is felhasználták. Arról is írnak, hogy a vezetékeknél mélytengeri robbanóanyagot helyezhettek el.

Szerdán a The Washington Post információi alapján arról számoltunk be, hogy három hónappal az eset előtt az Egyesült Államok egy közeli szövetségesétől megtudhatta, hogy az ukrán hadsereg titkos támadást tervezhetett a gázvezeték ellen. 

Április elején összegyűjtöttük azokat a feltételezéseket, amelyek próbálták megmagyarázni, hogy ki követhette el a támadást az Északi Áramlat 1 és 2 ellen.

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeit vasárnap is figyelemmel kísérjük, percről percre frissülő tudósításunkat ide kattintva tudják elolvasni.

Rovatok