Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok tudhatott arról, hogy Ukrajna az Északi Áramlat felrobbantását tervezi

2023. június 7., szerda 06:57

Három hónappal azt megelőzően, hogy a szabotőrök felrobbantották az Északi Áramlatot, az Egyesült Államok egy közeli szövetségesétől megtudta, hogy az ukrán hadsereg titkos támadást tervezett a gázvezeték ellen, egy kis búvárcsapat segítségével, amely közvetlenül az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának jelentett.

A terv részleteit egy európai hírszerzési szolgálat gyűjtötte össze és 2022 júniusában osztotta meg a Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA). Ezek a dokumentumok tartalmazzák az eddigi legkonkrétabb bizonyítékokat, amelyek közvetlenül az ukrán kormányhoz kötik a gázvezeték elleni támadást – írja a The Washington Post.

Az európai hírszerzési jelentés akkor látott napvilágot, amikor Jack Teixeira, a Massachusettsi Légi Nemzeti Gárda tagja a Discord online üzenetküldő platformon közzétette a Pentagon titkosított dokumentumait. A mostani jelentés másolatát a lap Teixeira egyik internetes ismerősétől szerezte meg.

A hírszerzési jelentés egy ukrajnai személytől kapott információkon alapult. A forrás információit nem lehetett azonnal megerősíteni, de a CIA tavaly júniusban megosztotta a jelentést Németországgal és más európai országokkal. Erről több, az ügyet ismerő tisztviselő nyilatkozott a lapnak.

A rendkívül konkrét részleteket tartalmazó jelentés – amely az operátorok számát és a támadás módszereit is magukba foglalják – miatt feltételezhető, hogy a nyugati szövetségeseknek már csaknem egy évvel ezelőtt volt oka azt feltételezni, hogy Kijevnek köze van a szabotázsakcióhoz.

Ez a feltételezés az elmúlt hónapokban csak megerősödött, mivel a német bűnüldöző szervek nyomozói olyan bizonyítékokat tártak fel a robbantással kapcsolatban, amelyek feltűnő hasonlóságot mutatnak azzal, amit az európai szolgálat szerint Ukrajna tervezett.

Az európai hírszerzés egyértelművé tette, hogy a leendő támadók nem egyszerű szélhámosok voltak. Az összes érintett közvetlenül Valerij Zaluzsnyij tábornoknak, az ország legmagasabb rangú katonatisztjének jelentett, akit azért helyeztek az akció élére, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij ne tudjon a műveletről.

Azzal, hogy Zelenszkijt kihagyták a tervből, az ukrán vezető hihető módon tagadhatta volna a polgári infrastruktúra elleni merész támadásban való részvételt, ami közfelháborodást válthatott volna ki, és veszélyeztethette volna az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatást.

A hírszerzési összefoglaló szerint az ukrán katonai műveletet „felfüggesztették”, egyelőre tisztázatlan okokból. Az ukránok a jelentés szerint a BALTOPS nevű, 2022. június 5. és 17. között zajló nagyszabású szövetséges haditengerészeti gyakorlatot követően tervezték megtámadni a csővezetéket.

A kulcsfontosságú részletek egyeznek

Az Északi Áramlat szeptemberi robbantását vizsgáló német bűnüldöző hatóságok szerint azonban az akcióról kiderült kulcsfontosságú részletek egybevágnak a korábbi tervvel. Például az az ukrán személy, aki júniusban tájékoztatta az európai hírszerző szolgálatot, azt mondta, hogy az ukrán különleges műveleti erők hat, hamis személyazonosságot használó tagja egy hajót akart bérelni, és egy merülőjárművel a Balti-tenger fenekére merülni, majd megrongálni vagy megsemmisíteni a vezetéket, és észrevétlenül elmenekülni.

A csapat az oxigén mellett héliumot is tervezett magával vinni, amely különösen mély merülésekhez ajánlott. A német nyomozók most úgy vélik, hogy hat, hamis útlevelet használó személy egy vitorlás jachtot bérelt szeptemberben, Németországból szállt hajóra, és robbanóanyagot helyezett el, amely megrongálta a csővezetékeket.

A nyomozást ismerő tisztviselők úgy vélik, hogy az elkövetők képzett búvárok voltak, mivel a robbanóanyagot körülbelül 240 láb (73 méter) mélyen helyezték el, vagyis olyan mélységben, ahol a szakértők szerint a hélium segíthet a szellemi koncentráció fenntartásában.

A nyomozók a csővezetéken talált robbanóanyag-maradványokat összevetették az Andromeda nevű jacht kabinjában talált nyomokkal. A nyomozók egy lengyelországi fedőcégen keresztül ukrán személyeket hoztak kapcsolatba a hajó bérlésével. A nyomozók azt is gyanítják, hogy legalább egy, az ukrán hadseregben szolgáló személy is részt vett a szabotázsakcióban.

A tervek azonban néhány aspektusában különböznek a szeptemberi támadástól. Például az ukrán ügynökök az Északi Áramlat 1 megtámadását tervezték, és az Északi Áramlat 2-ről szó sem volt. Továbbá a szabotőrök egy másik európai helyszínről szálltak volna hajóra, nem a németországi Warnemündéből.

A CIA kezdetben megkérdőjelezte az információ hitelességét, részben azért, mert az ukrajnai forrás, aki a részleteket szolgáltatta, még nem rendelkezett megbízható információkkal. De a hírszerzés a fenntartásai ellenére is megosztotta értesüléseit Németországgal és más európai országokkal.

Az európai jelentést ismerő tisztviselők elismerték, hogy elképzelhető, hogy a feltételezett ukrán merénylők értesülhettek arról, hogy a hírszerzési adatokat több országgal is megosztották, és elképzelhető, hogy esetleg megváltoztatták a terv egyes elemeit.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok